Burse - Fonduri mutuale

Lupşan, Intercapital: Piaţa va mai scădea înainte să crească din nou

Lupşan, Intercapital: Piaţa va mai scădea înainte să crească din nou

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de intermediere Intercapital Invest: Strategia de investiţii de tipul "buy and hold" este riscantă acum, când pieţele sunt volatile. Pentru a profita de preţurile mici ale acţiunilor, investitorii trebuie să cumpere secvenţial.

Autor: Roxana Pricop

18.08.2011, 00:05 1015

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de intermediere Intercapital Invest şi unul dintre cei mai experimentaţi brokeri de pe piaţa locală de capital, se aşteaptă ca bursa de la Bucureşti să sufere noi corecţii în toamnă, pentru ca apoi să revină pe creştere spre finalul anului.

După o săptămână de foc 5-12 august în care principalii indici ai bursei de la Bucureşti au cunoscut ample corecţii de până la minus 15% într-o singură şedinţă de tranzacţionare, în această săptămână investitorii dau dovadă de mai mult calm.

Marţi, prima zi de tranzacţionare a săptămânii, principalul indice al bursei de la Bucureşti a închis cu un plus de 0,53%, iar miercuri, cu jumătate de oră înaintea închiderii şedinţei de tranzacţionare, BET afişa o creştere de 0,69%. Faţă de începutul anului, indicele BET are o scădere de 10%.

Criza datoriilor suverane este departe de a fi rezolvată, iar veştile privind stagnarea economică a zonei euro pun din nou presiune pe pieţele de acţiuni din regiune.

"Asistăm în aceste zile la o calmare a pieţelor după scăderile puternice din ultimele zile. Indicatorii de analiză tehnică arată că ne putem aştepta ca în toamnă Bursa să înregistreze noi corecţii. Este greu de spus cât de mare va fi amplitudinea acestor corecţii. Cu toate acestea, mă aştept ca indicii bursieri să închidă anul peste valorile din prezent", a spus Lupşan.

Marţi, indicele BET a închis la nivelul de 4.704 de puncte, iar brokerul se aşteaptă ca indicele să închidă anul în jurul valorii de 5.000-5.500 de puncte, ceea ce nu exclude însă ca pe parcurs indicele să coboare mai întâi spre pragul de 4.000 de puncte.

Pentru BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea, brokerul estimează un nivel de 20.000-21.000 de puncte la finalul anului, dar corecţiile îl pot duce din nou la 16.000 de puncte. Indicele BET-FI a închis şedinţa de marţi 16 august la 18.106 puncte.

"Piaţa este mult mai calmă în prezent, iar investitorii, care au fost prinşi în piaţă de corecţii, pot folosi aceste momente pentru a marca un exit parţial. Strategia de investiţii de tipul "buy and hold" este riscantă acum, când pieţele sunt volatile.

Pentru a profita de preţurile mici ale acţiunilor, investitorii trebuie să cumpere secvenţial. Pentru al doilea semestru, cred în potenţialul sectorului financiar", a conchis brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO