Burse - Fonduri mutuale

Lupsan, Intercapital: Viitorul BVB, volatilitate extrema pe volume foarte mici

Lupsan, Intercapital: Viitorul BVB, volatilitate extrema pe volume foarte mici
12.02.2009, 18:11 32

Bursa a incheiat ieri o sedinta extrem de volatila, in special pe societatile financiare care, de la o apreciere de circa 6% pe BET-FI in cursul sedintei, au coborat si au inchis cu un avans de doar 0,3%. La nivelul indicelui BET corectia a fost asemanatoare, de 0,7%, pe fondul scaderilor societatilor bancare.

"Nu vad nicio legatura intre raportari si evolutia din ultimele sedinte de pe Bursa. Rezultatele nu au cum sa fie performante si nu cred ca este cineva care va fi surprins de acestea sau se asteapta la altceva. Intr-adevar, rezultatele Transelectrica au dezamagit, deoarece asteptarile pentru societatile de utilitati sunt mai ridicate decat pentru restul companiilor, in spe-cial pentru ca acestea acorda dividende mai mari", a apreciat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri 4,3% fata de referinta, inchizand la un pret de 9,95 lei/actiune. Actiunile Transgaz (TGN) au reusit o apreciere de 1%, cea mai mare crestere din randul societatilor energetice fiind consemnata insa de Rompetrol Rafinare (RRC), care a urcat cu 3,1%, la nivelul de 0,026 lei/actiune. Actiunile Petrom (SNP) au consemnat cea mai mare corectie, de 3,1%, tragand indicele de profil BET-NG sub nivelul de 330 de puncte, ceea ce reprezinta o coretie de 0,7% fata de referinta.
"Evolutia din ultimele sedinte este una specifica pietelor mobile, precum cea de la Bucuresti. Volatilitatea ridicata este o reactie la evolutia pietelor externe care au ajuns din nou sa testeze minime. In acest sens orice confirmare de trend, fie negativ, fie pozitiv, se va transpune imediat intr-o evolutie asemanatoare pe piata locala. Cert este faptul ca urmatoarele sedinte, acesta este viitorul BVB, o volatilitate foarte mare pe volume foarte mici", a adaugat Lupsan.
La cateogoria SIF-uri, cotatiile au variat intre plus 1%, pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si minus 0,6%, pe actiunile SIF Muntenia (SIF4).
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 14,5 mil. lei (3,4 mil. euro), printre cele mai mari tranzactii numarandu-se cele pe titlurile societatilor bancare BRD (1,9 mil. lei) si Banca Transilvania - TLV - (1,3 mil. lei). Actiunile BRD au coborat ieri dupa anuntarea rezultatelor cu 1%, in timp ce actiunile TLV s-au apreciat cu 0,6%.
"Nu cred ca la volume atat de mici si la tranzactii de nici 5 milioane de euro evolutia BVB mai este reprezentativa in vreun fel. Daca cineva de afara s-ar uita pe piata din Romania si ar vedea detasarea BET-FI-ului din ultimele sedinte, ar spune ca piata este clar dominata de speculatori. Pentru ca evolutia de pe piata locala sa inceapa sa fie din nou relevanta pentru investitori avem nevoie de peste 10 sedinte care sa marcheze un trend in piata si o lichiditate de peste 10 mil. euro", a mai adaugat Lupsan.
Printre cele mai mari aprecieri din piata din sedinta de ieri s-au numarat cresterile consemnate de Electroputere Craiova (EPT), de 14,4%, precum si producatorul de piese auto UAMT Oradea (UAM), care au urcat cu 12,9%.
La nivelul pietelor externe, principalele burse europene au marcat corectii ceva mai mari decat piata locala, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicatorul francez CAC 40, care cobora spre finalul sedintei cu 2,8% fata de referinta. Indicele german DAX inregistra spre inchidere o corectie de 2,7%, in timp ce indicatorul britanic FTSE 100 pierdea 1,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO