Burse - Fonduri mutuale

Lupta la cutite intre brokeri

18.07.2006, 19:42 14

La mai putin de un an de la finalizarea fuziunii dintre Bursa de Valori (BVB) si RASDAQ, care a dus la formarea unei singure piete de actiuni, neintelegerile dintre brokerii de pe piata ar putea face ca piata de capital sa fie impartita din nou intre doua burse de actiuni.
Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu va convoca la solicitarea a trei societati de brokeraj o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) in care pe ordinea de zi se va afla un punct privind infiintarea unei piete de actiuni la Sibiu. Pe piata de la Sibiu se tranzactioneaza in prezent instrumente financiare derivate - contracte futures si optiuni.
Propunerea apartine HTI Valori Mobiliare, SSIF Broker Cluj si Swiss Capital, societati independente de brokeraj, actionare ale pietei.
HTI este cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu si controleaza direct si indirect circa 16% din actiunile pietei.
"Scopul principal ramane in continuare fuziunea cu Bursa de la Bucuresti, dar in caz ca fuziunea nu se realizeaza dorim sa constituim o bursa puternica care sa poata rezista concurentei dupa aderarea la Uniunea Europeana", spune Daniel Tepes, presedintele societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare.
Pe ordinea de zi a AGA urmeaza sa mai figureze listarea actiunilor Bursei din Sibiu pe piata de capital si cautarea unor oportunitati de fuziune cu alte piete.
Brokerii care nu sunt actionari ai pietei din Sibiu sau cei care detin participatii mici se opun unei fuziuni cu BVB pe baza unui raport de evaluare sustinand ca Bursa din Sibiu ar putea fi supraevaluata, mai ales ca are active care vor fi inutile noii piete.
Acestia au propus egalizarea detinerilor de actiuni ale brokerilor la piata din Sibiu, insa brokerii care detin pachete mari nu au fost de acord. Crearea de la zero a unei piete de actiuni pare foarte greu de realizat in conditiile in care companiile care si-au listat actiunile pe piata de capital in ultimii ani se pot numara pe degetele de la o mana.
"Sunt foarte multi emitenti care vor sa se listeze si pe acestia vrem sa-i atragem pe piata spot pe care vrem sa o cream si la Sibiu, fiecare bursa va incerca sa ofere conditii cat mai avantajoase pentru a atrage companiile. Dar acest lucru va face parte din faza doua a proiectului. Deocamdata suntem de-abia la inceputul acestui proiect", a declarat Daniel Tepes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO