Burse - Fonduri mutuale

Lupta pentru controlul Depozitarului Central se dă în AGA la BVB, dar în joc este şi viitorul lui Sobolewski

Lupta pentru controlul Depozitarului Central se dă în...

Autor: Roxana Pricop

14.04.2014, 00:06 695

Nouăsprezece candidaţi se bat pentru cele nouă locuri în consiliul de administraţie al De­po­zi­ta­rului Central, societatea care asigură ser­viciile de de­contare şi compensare a tranzacţiilor bursiere. Ac­ţionarii Bursei de Valori Bucureşti sunt cei care vor alege viitorul consiliu, iar rezul­ta­tul votului va arăta cine deţine controlul asupra BVB şi a De­po­zitarului, dar şi câtă susţinere mai are Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, din partea acţio­narilor.

Pe 24 aprilie are loc Adunarea Generală a Acţionarilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Deşi pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte printre care propunerea de dividend pe 2013 şi bugetul pe 2014, niciunul nu a atras mai mult interes ca desemnarea candidaţilor pentru consiliul de administraţie al Depozitarului Central, instituţie controlată în proporţie de 69% de BVB.

Un număr de 19 persoane s-au înscris pentru cele nouă locuri în Consiliu. 17 candidaţi sunt pro­puşi de consiliul BVB, printre care se numără şi Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB. Timp de 12 ani, el a condus Depozitarul Central din Varşovia, înainte de a prelua conducerea Bursei de la Varşovia.

Nu este prima încercare a unui director general al BVB să intre în conducerea Depo­zitarului. Şi Valentin Ionescu a încercat să conducă Depozitarul din funcţia de preşedinte în 2011, însă a fost nevoit să demisioneze la scurt timp după ce a fost ales pentru că autoritatea de supraveghere – CNVM – l-a pus să aleagă între cele două funcţii. Rămâne de văzut dacă actualul executiv va putea obţine de o dispensă de la ASF pentru a putea fi administrator la Depozitar.

Printre candidaţii înscrişi pe lista BVB se numără Nicoleta Bănică, Ana Bobîrcă (fost adminis­trator la SIF Oltenia), Bog­dan Câm­pianu (directorul sucursalei din Ro­mânia a firmei de brokeraj Wood & Co.), Stere Farmache (mem­bru în CA al BVB), Răzvan Paşol (director general al Inter­ca­pital Invest), Cristi Micu (director ge­neral al NBG Securities) şi Ale­xandru Ioan (Swiss Capital).

Alături de lista BVB, alţi trei candidaţi sunt sus­ţinuţi separat de acţionari: Dana Mirela-Ionescu, în prezent administrator al Depo­zita­rului, este susţinută de societatea pe care o conduce – Raiffeisen Capital & Investment, Cecilia Manta (secretar general al DC) este susţinută de SIF Moldova, iar Lucian Dobre candidează în nume propriu. Cristian Agalopol, actualul preşedinte al Depozitarului, nu este printre candidaţi.

Miza alegerilor a crescut mai ales după ce directorul general al BVB Ludwik Sobolewski a intrat în conflict cu actuala con­du­cere a Depozitarului pe subiectul achiziţionării unui nou sistem IT la AGA Depozitarului de la finalul lunii martie.

Sobolewski s-a arătat nemul­ţu­mit că BVB nu deţine suficient con­trol asupra Depo­zitarului şi ar vrea să schimbe actualul Consiliu, în timp ce unii acţionari ar vrea ca situaţia să rămână neschimbată, iar Depo­zitarul să continue să se bucure de o oare­care independenţă faţă de BVB.

Ruptura dintre Sobolewski şi un grup de acţionari ai BVB a devenit şi mai vizibilă după ce joi seara mai multe firme de brokeraj, care deţin peste 5% din capitalul BVB, au cerut completarea ordinii de zi a AGA din 24 aprilie cu propunerea de a alege candidaţii pentru conducerea Depo­zitarului nu pe liste, aşa cum vrea BVB, ci individual. Ei au mai cerut aprobarea achiziţio­nării de către Depozitar a unui nou sistem IT pentru activităţi de posttranzacţionare în limita sumei maxime de 3,864 milioane de euro şi man­da­tarea Depozitarului pentru alegerea furni­zo­rului. Din grupul de acţionari fac parte Raiffeisen Capital & Invest, Vienna Investment Trust, Rombell Securities, BRD, Eldainvest, dar şi firma de administrare Raiffeisen Asset Management.

Prin cererea de completare a ordinii de zi a AGA de la bursă, ei vor practic să treacă peste capul lui Sobolewski şi să grăbească luarea unei decizii cât mai rapide privind achiziţia softului respectiv. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, nu a fost de acord cu furnizorul propus de conducerea Depozitarului, respectiv London Stock Exchange, şi ar fi venit cu altă propunere, potrivit unor surse din piaţă.

Astfel, AGA de la BVB din 24 aprilie va arăta de câtă susţinere se bucură Sobolewski din partea acţionarilor. Această dispută arată că "perioada de graţie" de care Sobolewski a beneficiat din august 2013, când a preluat conducerea BVB, s-a încheiat, iar aparenta unitate care a existat la nivelul acţionarilor BVB în susţinerea lui Sobolewski nu mai există. De altfel, Raiffeisen a susţinut până acum iniţiativele lui Sobolewski, inclusiv un road-show al BVB la New York, la începutul acestui an, şi grupul de lucru pentru eliminarea celor opt bariere sistemice.

Sobolewski are în continuare susţinerea BCR-Erste şi a lui Florin Pogonaru, dar această susţinere este mai slabă după ruptura dintre Pogonaru şi SIF Oltenia, care deţine 5% din acţiunile BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO