Burse - Fonduri mutuale

Lupta surdă dintre politicieni alungă investitorii de pe bursă

Lupta surdă dintre politicieni alungă investitorii de pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

29.06.2012, 00:05 509

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în creştere cu 1,2%, decuplată de evoluţia burselor externe, într-o piaţă în care majoritatea tranzacţiilor au vizat volume reduse de acţiuni.

Brokerii spun că lupta dintre politicieni afectează lichiditatea de pe piaţă şi alungă investitorii.
"Rezultatul luptei surde dintre politicieni şi indiferenţa manifestată făţiş faţă de piaţa de capital s-au concretizat în lipsa acută de interes a investitorilor pentru bursă şi în volume extrem de mici de tranzacţionare. În plus, nu sunt nici impulsuri pozitive venite din partea economiei care să dea un oarecare optimism şi, mai grav, statul ia măsuri care afectează indirect relansarea pieţei bursiere, precum insolvenţa Hidroelectrica, prelungirea termenului de finalizare a privatizării unor societăţi sau renunţarea în mod tacit la numirea managementului privat la companii de stat", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al Estinvest.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea, a avansat cu 0,67%.
Investitorii au transferat în total acţiuni de doar 17,7 milioane de lei (4 milioane de euro), valoare cu 48% peste rulajul şedinţei precedente, de 12 milioane de lei (2,7 milioane de euro). Peste 60% din rulajul de joi a fost asigurat de operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea de 10,8 mi­lioane de lei.
Mai mult de o treime din această sumă a reprezentat valoarea unui deal cu 0,066% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 4 milioane lei. Tran­zacţia a fost realizată la 0,44 lei, nivel similar cu ultimul preţ de marţi.
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost oprite miercuri de la transfer pentru întrunirea AGA, care a dat aprobarea finală pentru listarea la bursa de la Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO