Burse - Fonduri mutuale

Mai mulţi acţionari ai SIF Transilvania cer schimbarea conducerii şi eficientizarea business-ului

Mai mulţi acţionari ai SIF Transilvania cer schimbarea...

Autor: Raluca Ghinea

16.12.2015, 11:42 852

Acţionarii semnatari ai cererii de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) sunt patru fonduri deschise de investiţii Certinvest, fondul de pensii private Pensia mea, fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited, precum şi persoanele fizice Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin şi Maria Fraţilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu şi Radu Toia.

Aceştia consideră că trebuie schimbat managementul companiei şi revizuirea modelului de business, pentru eficientizarea societăţii şi alinierea acesteia la practicile de bună guvernanţă de la nivel european.

"Ne dorim să aducem SIF Transilvania în poziţia de lider de piaţă, cu o viziune de business orientată către performanţă şi un management eficient, transparent, bazat pe o colaborare autentică cu acţionarii", a declarat într-un comunicat Radu Toia, în numele acţionarilor semnatari.

Aceştia acuză un management defectuos al companiei, care a generat pierderi de peste 50 de milioane de euro, potrivit calculelor efectuate de acţionari, pe fondul practicilor şi politicilor "îndoielnice", lipsei de viziune şi de transparenţă în procesul decizional.

SIF Transilvania este condusă de Mihai Fercală, preşedinte executiv şi director general.

"Spre exemplu, deciziile de investiţii în sectorul hotelier, în active aflate în administrarea SIF Transilvania, au fost luate fără planuri de business asociate şi fără o justificare economică, aşa cum ar fi fost normal. În consecinţă, resursele investite în proiectele de refacere a hotelurilor au fost, în estimarea noastră, cu aproximativ 100% mai mari faţă de preţul mediu al pieţei şi nu au obţinut rezultate pe măsura potenţialului acestora", se arată în comunicat.

Ei au subliniat că SIF Transilvania a investit în ultimii şapte ani, direct sau indirect, circa 100 milioane euro în hotelurile deţinute de cele opt companii hoteliere din portofoliul societăţii, fără a întocmi o analiză economico-financiară detaliată. Acţionarii arată că aproape niciunul dintre hotelurile renovate nu este profitabil în prezent, iar perspectivele de recuperare a investiţiilor într-un orizont de timp rezonabil sunt nule, cu acelaşi tip de management învechit.

Acţionarii propun aprobarea depunerii la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, până la 31 martie 2016, a cererii de autorizare a companiei ca fond de investiţii alternative, pentru alinierea la legislaţia europeană.

"Creşterea rolului acţionarilor în actul decizional reprezintă un pas esenţial în reformarea SIF Transilvania şi în îmbunătăţirea actului de management. Pentru noi este important să stimulăm colaborarea şi implicarea acţionarilor, să asigurăm un mediu transparent în care prezentarea corectă a planurilor de investiţii, a deciziilor şi a rezultatelor să devină o procedură normală. Vorbim, prin urmare, despre impunerea unor principii de guvernanţă corporativă care să se bazeze pe integritatea, profesionalismul şi performanta echipei de management", mai spune Toia.

Acţionarii semnatari propun ca noua echipă de conducere să elaboreze strategia de dezvoltare viitoare a SIF, bazată pe o abordare de tip "private equity", raportată în principal la deţinerile majoritare de capital ale companiei în domeniul turismului, al dezvoltării imobiliare şi în cel al instituţiilor financiare non-bancare şi să o supună ulterior aprobării adunării generale a acţionarilor.

Conform procedurilor în vigoare, directoratul SIF Transilvania este obligat să convoace AGOA în maxim 30 de zile de la data primirii cererii de convocare şi să asigure ţinerea AGOA în cel mult 60 de zile de la data primirii cererii.

Acţionarii semnatari au trimis cererea de convocare şi către Consiliul de Supraveghere, auditorul intern şi auditorul financiar ai companiei, cât şi către ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO