Maib, cea mai mare bancă din Moldova şi care în martie anul trecut anunţat că vrea să se listeze la Bursa de la Bucureşti, a raportat pentru anul 2024 un profit net de 1,4 mld. lei moldoveneşti (73,4 mil. euro), în creştere cu 15,7% faţă de 2023, în pofida unor provocări legate de marja netă a dobânzii.
În T4/2024, profitul băncii a crescut cu 36,2% de la an la an, ajungând la 317,6 mil. MDL (echivalentul a 16,5 mil. euro). Marja netă a dobânzii (NIM) a ajuns la 4,3% în T4/2024, o creştere de 0,1 puncte procentuale trimestrial, o scădere cu 0,2 puncte procentuale anual.
„Sunt recunoscător pentru încă un an cu rezultate solide, datorate inovaţiei, transformării digitale şi disciplinei financiare. Profitul Băncii a ajuns la peste 1.4 miliarde de lei în acest an, marcând o rată de creştere semnificativă de 15.7% de la an la an. În plus, Banca a returnat aproape 1 miliard de lei acţionarilor prin dividende şi un program de buyback, reflectând angajamentul nostru de a oferi valoare acţionarilor. Un aspect important în acest an a fost dezvoltarea rapidă a aplicaţiei noastre mobile, maibank, care a ajuns acum la 769 de mii de utilizatori - o creştere anuală de 30% - datorită actualizărilor continue. Am introdus pagina „Life”, transformând maibank într-o platformă de lifestyle dincolo de serviciile bancare, oferind servicii de asigurare, servicii imobiliare şi de leasing. Cu o gamă completă de servicii bancare şi digital onboarding, redefinim confortul. De asemenea, în acest an, am atras cu succes 565 de milioane de lei în cadrul celui de-al doilea program de obligaţiuni corporative şi am încheiat noi parteneriate cu BERD şi BEI. Eforturile noastre au fost recunoscute la nivel internaţional, maib fiind desemnată „Cea mai bună bancă digitală din regiunea CEE şi CSI” (EMEA Finance) şi „Cea mai bună bancă pentru IMM-uri din regiunea CEE” (Global Finance), împreună cu numeroase premii „Banca Anului” acordate de instituţii renumite. Mulţumesc sincer echipei noastre dedicate, clienţilor fideli, acţionarilor care ne susţin şi partenerilor de încredere pentru rezultatele obţinute”, a spus Giorgi Shagidze, CEO maib.
Numărul utilizatorilor maibank a depăşit 769.000, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. Din totalul creditelor retail, 74% sunt acum iniţiate online, faţă de 75% în cazul depozitelor.
„Maib consideră posibilitatea extinderii internaţionale cu o ofertă exclusiv digitală în România, axată pe nevoile diasporei din Moldova şi extinderea ulterioară a serviciilor către piaţa de consum din România”, transmite maib.
Valoarea totală a creditelor băncii a ajuns la 30,3 mld. MDL (1,6 mld. euro), în creştere cu 28,1% faţă de anul precedent. Astfel, cota de piaţă maib pentru credite a ajuns la 37,9%, plus 0,5%.
ROE pentru anul 2024 a atins 18%, în creştere cu 0.9 puncte procentuale de la an la an. Ca urmare a presiunilor inflaţioniste legate de creşterea preţurilor la energie, BNM a început să ridice rata de bază în T1/2025.
Economia Moldovei a crescut cu 0,6% în primele nouă luni din 2024. Principalii factori determinanţi ai acestei creşteri au fost performanţele industriei IT, financiare, prelucrătoare, energetice şi de construcţii. Un sezon agricol dificil a fost un factor major care a împiedicat continuarea creşterii. Conform estimărilor, se aşteaptă creşteri de 2,4% în 2024, 3,3% în 2025 şi 4,0% în 2026.
Rata inflaţiei a crescut la 7% în decembrie 2024, pe fondul creşterii preţurilor la energie. Această rată a inflaţiei este puţin peste coridorul ţintă al BNM cuprins între 3,5% şi 6,5%, cu o rată ţintă de 5%. Ca punct de referinţă, inflaţia în septembrie 2024 a fost de 5,2%.
Ca răspuns la presiunile inflaţioniste emergente, BNM a să ridice rata de bază. Aceasta a fost majorată la 5,6% în ianuarie 2025 şi din nou la 6,5% în februarie 2025, fiind anterior menţinută la 3,6% din mai 2024.
La 31 octombrie 2024, rezultatul referendumului a fost validat de Curtea Constituţională a Moldovei. Aderarea la UE este acum un obiectiv strategic constituţional pentru Moldova. În plus, un nou articol intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană” urmează să fie adăugat în Constituţie.