Burse - Fonduri mutuale

Maib, principala bancă din Republica Moldova, lucrează cu TradeVille, Wood & Co şi Raiffeisen Bank pentru listarea la Bursa de la Bucureşti în 2023

Foto: Giorgi Shagdze, CEO-ul Maib

Foto: Giorgi Shagdze, CEO-ul Maib

Autor: Eduard Ivanovici

19.12.2022, 14:49 367

Maib, cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova, cu active de 2 miliarde de euro, a anunţat că boardul de supraveghere al băncii a aprobat sindicatul de consilieri de investment banking, ca urmare a deciziei din 14 decembrie de listare a acţiunilor companiei pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, categoria Acţiuni Internaţionale, într-o ofertă programată pentru anul viitor.

Societatea de brokeraj Wood & Co a fost numită coordonator global unic şi joint bookrunner, în timp ce Swiss Capital va servi drept joint lead manager în procesul propriu-zis de listare, conform unui comunicat de presă al Maib.

Raiffeisen Bank International a fost ales joint bookrunner, iar compania poloneză de brokeraj Ipopema Securities va deţine rolul de co-manager. TradeVille va funcţiona drept broker de retail, cu focus pe investitorii de retail din România.

„Astăzi am ales echipa care va gestiona potenţiala tranzacţie. Aceste bănci au lucrat cu succes la mai multe tranzacţii corporate la BVB, reuşind să satisfacă atât emitentul cât şi investitorii. Cred că această combinaţie de aptitudini din rândurile sindicatului îi va permite băncii să obţină cele mai bune rezultate, atât pentru Maib, cât şi pentru acţionari”, spune Giorgi Shagdze, CEO-ul Maib.

Anterior, acţionarii băncii de peste Prut au aprobat distribuirea sumei de 252,4 milioane de lei moldoveneşti (60,5 milioane de lei româneşti) din profitul anului trecut, respectiv 243,22 de lei pe unitate, în rezerva de profit nedistribuită şi repetarea cererii către Banca Naţională a Moldovei de a plăti dividendele din profitul anului trecut în 2023.

De asemenea, Maib a primit acordul acţionarilor pentru splitarea acţiunilor în raport de 100 la 1, fără schimbări în ceea ce priveşte capitalul social. Capitalul social va fi de 207,5 milioane de moldoveneşti împărţit în 103,8 milioane de acţiuni ordinare nominative de clasa A, cu o valoare nominală de 2 lei fiecare pe unitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO