Burse - Fonduri mutuale

Majorarea pragului de deţinere urcă acţiunile BVB la maxime

Majorarea pragului de deţinere urcă acţiunile BVB la...

Autor: Roxana Pricop

26.01.2015, 00:04 670

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, au ajuns la cotaţia de 40 lei/titlu, prag nemaiatins din iulie 2011, după ce majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% a reaprins interesul investitorilor.

În şedinţa de vineri, 23 ianuarie, titlurile BVB au fost în top trei cele mai tranzacţionate acţiuni pe piaţa principală, după titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi cele ale Băncii Transilvania (FP), cu un rulaj de 4,2 milioane de lei. Pe piaţa „deal“, a tranzacţiilor negociate, a fost vândut printr-un singur transfer un pachet de 0,66% din acţiunile BVB, în valoare de 2 milioane de lei.

Acţiunile BVB au închis ziua de vineri cu un plus de 1,52% până la un preţ de 40 lei, iar pe parcursul şedinţei au atins maximul de 40,2 lei. Indicele BET, principala referinţă a bursei, a stagnat vineri. Capitalizarea BVB a urcat la aproape 307 mil. lei, cu 46 mil. lei mai mare decât la începutul anului. Maximul istoric atins de titlurile BVB este de 45 lei, raportat în ianuarie 2011.

De la începutul anului, acţiunile BVB au crescut cu 17,6%, faţă de un minus de 0,37% al indicelui BET. Evoluţia acţiunilor BVB în acest an este strâns legată de majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capital, începând din 9 ianuarie. Data de 9 ianuarie 2015 este momentul din care investitorii pot cumpăra până la 20% din acţiunile bursei de la Bucureşti, în condiţiile în care timp de aproape un deceniu au fost plafonate la un maxim de 5% din capital. Primii acţionari care şi-au majorat deţinerile au fost fondurile de pensii ale ING, care au ajuns la o participaţie de 5,57% din capitalul BVB, şi SIF Transilvania, care a ajuns să deţină 5,07% din BVB.

Investitorii se aşteaptă ca majorarea pragului de deţinere să aducă o consolidare a acţionariatului bursei.

Alături de ING şi SIF3, printre cei mai mari acţionari ai BVB sunt acum BERD cu o deţinere de 4,99% din capital, SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, cu pachete apropiate de 5% din capital, alături de fondurile de investiţii ale Franklin Templeton, potrivit celor mai recente informaţii disponibile. În ultimele două luni ale lui 2014, când ordonanţa de urgenţă a fost supusă dezbaterii publice, investitorii străini au cumpărat 1,5% din acţiunile BVB, majorându-şi deţinerile până la 16,7% din capital.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24