Burse - Fonduri mutuale

Majorarea pragului nu garantează că SIF-urile vor face mai mult profit

Majorarea pragului nu garantează că SIF-urile vor face mai mult profit

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Stefan Musgociu

17.11.2011, 00:01 1024

Bursa de la Bucureşti a scă­zut cu 0,2%, influenţată de bursele externe, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat cu până la 6,3% şi au asigurat aproape două treimi din lichiditate. În şedinţa precedentă, titlurile SIF-urilor au înre­gistrat creşteri cuprinse între 6,91% şi 10%. Investitorii au ridicat preţurile după ce marţi senatorul PDL Ovidiu Ma­rian, unul dintre iniţiatorii proiec­tului legislativ de majorare a pragului de de­ţinere de la 1% la 5%, a declarat că iniţiativa va fi discutată la 22 noiembrie în plenul Camerei Deputaţilor, camera decizională. Proiectul legislativ a fost introdus miercuri pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi ale plenului. La finalul sesiunii de miercuri, titlurile SIF-urilor consemnau creşteri cuprinse între 3% şi 6,3%.

"Pragul la SIF-uri este o poveste care a fost spusă de multe ori. Rămâne de văzut dacă de această dată, spre deosebire de trecut, se va întâmpla cu adevărat. Până atunci, creşterea preţurilor lor reprezintă un pariu pe deznodământul poveştii. Creşterea sau eliminarea pragului poate reprezenta o şansă ca acţionarii să controleze mai bine valoarea activelor SIF-urilor, ceea ce ar justifica, eventual, o reducere a discountului de tranzacţionare. Cred însă că trebuie prudenţă în acest sens. Capturarea valorii de către acţionari nu este imediată, va fi dificilă şi nu este ga­rantată", a declarat Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.

El crede că majoritatea tranzacţiilor cu acţiuni SIF au fost realizate de micii investitori şi îi îndeamnă la prudenţă şi la realizarea unei evaluări realiste a posibilului impact al modificării pragului.

"Piaţa locală este în aceste momente făcută de speculatori, iar acest lucru se vede atât în evoluţiile acţiunilor, cât şi în volumele tranzacţionate. În cazul SIF-urilor scânteia a fost dată încă de acum câteva zile şi deodată aceste titluri au devenit vedetele bursei făcând volume record faţă de media ultimei perioade, iar preţurile acestora au făcut un rally pe care nimeni nu cred că îl aştepta acum câteva săptămâni. Pe de altă parte, celelalte titluri evoluează haotic, fiind probabil influenţate de ceea ce se întâmplă pe plan extern decât de ştirile interne", a afirmat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.

Titlurile SIF-urilor au amplificat ascensiunea indicelui BET-FI la 3,2%. Creşterea indicelui a fost încetinită de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu doar 0,45%.

Spre deosebire de titlurile SIF-urilor, majoritatea acţiunilor au con­sem­nat variaţii reduse, investitorii con­ti­nuând să fie impasibili la datele anun­ţate marţi cu privire la creşterea eco­no­mică a României.

"Evoluţiile macroeconomice locale pot avea reverberaţii mai degrabă pe titluri de stat şi cursul de schimb, mai puţin pe acţiuni. Principalul factor determinant pe bursă este conjunctura internaţională şi va rămâne aşa în con­tinuare. Cât priveşte rezultatele com­paniilor, bursa acţionează pe baza aştep­tărilor de viitor, nu pe baza datelor isto­rice, din trecut", a afirmat Florin Ilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO