Burse - Fonduri mutuale

Marii investitori au sosit la Bursa de la Bucureşti: tranzacţii de 144,9 mil. lei la Petrom şi de 28,3 mil. lei la TeraPlast pe fondul apropierii datei de includere în liga FTSE

Marii investitori au sosit la Bursa de la Bucureşti:...

Autor: Tibi Oprea

17.09.2021, 18:56 3286

Investitorii au realizat vineri, 17 septembrie, un număr de 800 de tranzacţii cu acţiuni OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, care s-au ridicat la 144,9 milioane de lei, arată datele Bursei de Valori Bucureşti.

Volumul a fost de 306,2 milioane de acţiuni SNP, reprezentând 0,54% din numărul total de acţiuni ale companiei evaluate la 26,9 miliarde de lei.

Totodată, tranzacţiile cu acţiuni TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), cel mai mare producător de materiale de construcţii cu acţionariat local, s-au ridicat la 28,3 milioane de lei.

Investitorii au realizat un număr de 552 de tranzacţii cu 21,5 milioane de acţiuni TRP, reprezentând 1,23% din numărul total de acţiuni ale companiei cu 2,3 miliarde de lei capitalizare.

Tranzacţiile de vineri de pe piaţa regular a bursei sunt cel mai probabil rebalansări de portofoliu, în contextul în care pe 20 septembrie, cele două acţiuni vor fi incluse în indicii FTSE pentru Pieţe Emergente, alăturându-se acţiunilor Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România şi Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România.

În martie 2021, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse şi acţiunile Bittnet Systems, intergrator local de soluţii IT&C şi servicii de training în domeniul IT.

Piaţa bursieră de la Bucureşti a fost promovată de către FTSE Russell în rândul Pieţelor Emergente pe 21 septembrie 2020.

OMV Petrom a fost listată la BVB in 3 septembrie 2001 şi este cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti, în timp ce TeraPlast a fost listată în data de 2 iulie 2008.

Indicii FTSE Russell Emerging Markets fac parte din seriile de indici FTSE Global Equity (GEIS), care includ peste 16.000 de companii cu capitalizare bursieră mare, medie, mică şi micro din 49 de pieţe globale dezvoltate şi emergente.

Pentru includerea în indicii FTSE, companiile trebuie să îndeplinească diverse criterii, unul dintre cele mai importante fiind cel de lichiditate, şi anume că în 10 din 12 luni din perioada de referinţă (în acest caz 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021), raportul între mediana lunară a valorilor zilnice de tranzacţionare şi capitalizarea bursieră (componenta de acţiuni liber tranzacţionabile) să fie mai mare de 0,05%.

OMV Petrom este controlată în proporţie de 51% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român deţine 20,6% din numărul de acţiuni. De la începutul anului, acţiunile SNP înregistrează un avans de 30,5%, pe fondul unor tranzacţii de 887,5 mil. lei.

TeraPlast Bistriţa este deţinută în proporţie de 46,8% de antreprenorul Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii deţine 12% din capitalul social. Acţiunile TRP înregistrează un plus de 203,2% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 456,1 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO