Burse - Fonduri mutuale

Marile companii listate au pierdut 6 miliarde de lei din valoarea de piaţă în doar câteva ore

Marile companii listate au pierdut 6 miliarde de lei din valoarea de piaţă în doar câteva ore

Autor: Liviu Popescu

19.12.2018, 12:20 901

Companiile din structura indicelui principal BET înregistrează la ora 12:00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în două ore de tranzacţionare de astăzi, respectiv de la deschiderea bursei de la ora 10:00, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare, potrivit calculelor ZF pe baza BVB.

Declinul este determinat integral de factori interni în contextul în care taxele anunţat marţi seară de ministrul finanţelor lovesc puternic în cele mai reprezentative sectoare de la bursa românească, respectiv bancar şi energie. Totodată o lovitură în plus o încasează şi Pilonul II de pensii private, cel mai important investitori instituţional de la bursă.

Indicele principal BET înregistrează o prăbuşire de 8,6% şi practic a pierdut tot progresul înregistrat de la începutul anului 2018.

Brokerii, analiştii, participanţi la piaţă sunt năuciţi şi se privesc îngroziţi prăbuşiri care le aduc mai degrabă aminte de criza din 2007-2008, însă în realitate aceastea vin ca urmare a peticirii unui buget mult prea generos decât îi permite statutul României de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană.

“În condiţiile în care aşteptările privind profitul net al unei companii (listată sau nelistată) scad, indiferent de motiv, valoarea ei tinde să scadă”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

AFACERI DE LA ZERO