Burse - Fonduri mutuale

Marile companii private listate la Bucureşti nu vor plăti dividende trimestriale. Consultant: Legea este în general benefică. Singurele aşteptări ale investitorilor sunt de la companiile de stat

Marile companii private listate la Bucureşti nu vor...

Autor: Liviu Popescu

02.10.2018, 00:08 1883

Banca Transilvania, BRD Soc Gen, Electrica, Fondul Proprie­ta­tea, emitenţi privaţi din struc­tura indicelui principal BET, nu vor apela la repartizarea tri­mestrială a dividendelor, ci vor rămâne la va­rian­ta clasică de recompensare a investitorilor o dată pe an, potrivit răspunsurilor transmise la so­licitarea ZF.

Digi analizează ce efecte va avea această schim­bare, iar Petrom spune că valoarea divi­den­delor se stabileşte anual şi este prerogativul adu­nării generale a acţionarilor.

Companiile private din prima ligă bursieră sunt astfel reticiente în a distribui trimestrial divi­dende, o măsură care permite banilor să circule mai repede şi de pe urma căreia va avea de câştigat în special statul, confruntat în prezent cu o problemă de „cash flow“.

„Legea care permite repartizarea tri­mes­trială a dividendelor, în mod opţional, este în ge­neral benefică şi se aliniază la reglementările din alte state. în acelaşi timp însă conţine şi o serie de cerinţe care ar putea fi restrictive“, spu­ne Alexandra Smedoiu, partener Deloitte din departamentul de servicii de consultanţă financiară.

Cea mai importantă limitare o reprezintă obli­gaţia de a întocmi situaţii financiare interi­ma­re şi de a le audita. „Spre deosebire de situa­ţia societăţilor mici unde aceste demersuri sunt uşor de realizat (auditarea nefiind necesară), pentru societăţile listate, atât costurile destul de mari, cât şi durata auditării constituie impedimente pentru aplicarea acestei legi.“

Guvernul PSD va putea astfel să-şi peti­ceas­că la câteva luni bugetul mult prea generos pen­tru a doua cea mai săracă economie din UE în contextul în care companiile la care acesta este acţionar majoritar vor vărsa trimestrial cote din profit.

Investitorii spun că se aşteptau la companiile private să meargă în continuare pe modelul tradiţional. „Singurele aşteptări ale investitorilor în ultimii ani sunt de la companiile de stat“, spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe piaţa de capital, care face referire la dividendele speciale acordate şi prin ordonanţă de urgenţă. „Pentru o companie privată este destul de birocratic să livreze dividende trimestriale“.

Alexandra Smedoiu spune că legea mai prevede că la finalul anului dividendele distribuite suplimentar faţă de nivelul profitului realizat, dacă este cazul, trebuie returnate. „Pentru societăţile listate ar fi foarte complicat din punct de vedere procedural să le ceară foştilor acţionari să restituie dividendele. Pentru că vorbim de un număr mare de acţionari ai emitenţilor listaţi, se pot genera ulterior litigii cu scopul recuperării sumelor cerute ?napoi la final de an“.

Raluca Ganea, preşedinte Investors Club, spune că se aştepta la faptul ca emitenţii privaţi să nu acorde trimestrial cote din profit. „Mă aşteptam ca legea să fie un challenge pentru companiile mari şi listate şi să decidă să nu acorde trimestrial dividende. Pentru a da dividende este nevoie de auditare, în plus există şi riscul de a aduce banii înapoi, presiune pe cashflow. Este complicat şi înţeleg decizia“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO