Mark Mobius, preşedintele executiv al diviziei de pieţe emergente din cadrul companiei americane Franklin Templeton şi unul dintre cei mai influenţi investitori pe pieţele financiare, se aşteaptă ca anul 2103 să fie "fantastic" pentru pieţele de acţiuni, cotând piaţa românească printre pieţele cu şansele de a performa cel mai bine în acest an.
El este implicat în administrarea a 50 miliarde dolari investiţi în pieţele emergente şi de frontieră.
"Anul 2013 arată fantastic şi va fi foarte bun pentru pieţele emergente pentru că cantitatea de bani din economie va continua să crească peste tot în lume, iar Statele Unite sunt lideri de pluton cu rate mici ale dobânzii şi cu mari cantităţi de bani, iar acum şi Japonia se alătură plutonului. Aceşti bani trebuie să îşi găsească o casă, iar una dintre cele mai bune case sunt pieţele emergente", a declarat Mark Mobius într-un interviu acordat Bloomberg.
El a mai spus că "în acest an pieţele de frontieră vor fi în mod particular interesante. Pieţele din Africa, Vietnam, Bangladesh, Sri Lanka, şi unele dintre pieţele din Europa de Est, precum România, cred că au şansa să performeze foarte bine în 2013, pe măsură ce investitorii descoperă că există valoare în acest pieţe".
Întrebat de Susan Li, moderatorul Bloomberg, de ce fondul Franklin Templeton Asian Growth Fund a obţinut un randament de 10% în 2012, performanţă sub evoluţia indicelui reper MSCI Asia Ex Japan, dar şi cea mai mare diferenţă faţă de indicele reper din 1999, Mark Mobius a răspuns:
"Am avut mulţi bani investiţi în companii de mărfuri şi încă credem că preţurile mărfurilor vor creşte. Cu toate acestea, noi nu suntem traderi, nu intrăm şi ieşim rapid din companii, randamentul mediu anual este de 20%, un nivel scăzut, însă pe termen lung randamente fondurilor sunt bune".
2012 nu a fost un an tocmai bun pentru fondurile administrate de Franklin Templeton. Compania americană Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, a ieşit din clasamentul celor mai bine vânduţi manageri de fonduri în Europa, potrivit unui raport realizat de Lipper şi publicat de Financial Times.
În 2011, Franklin Templeton a ocupat primul loc în clasamentul celor mai bine vânduţi manageri de fonduri în Europa, însă în 2012 a cedat primul loc companiei PIMCO, managerul celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, şi nu se regăseşte nici măcar între primii 30 de administratori.
PIMCO a înregistrat vânzări nete de 28,2 miliarde de euro în intervalul cuprins între lunile ianuarie şi octombrie 2012, devenind astfel al treilea cel mai mare manager internaţional din Europa cu active de 100,7 miliarde de euro.
În 2012 Franklin Templeton a atras intrări nete de 2,3 miliarde de euro, fondul de obligaţiuni Templeton Global Bond Fund nereuşind să intre în clasamentul celor mai vândute 30 de fonduri din Europa. În 2011, Franklin Templeton a fost cel mai bine vândut administrator de fonduri cu intrări nete de 15,7 miliarde de euro. Începând din 2011, Franklin Templeton distribuie şi în România 11 fonduri de investiţii.