Burse - Fonduri mutuale

Masca, Carpatica Invest: Pe termen de un an nu sunt perspective pozitive

Masca, Carpatica Invest: Pe termen de un an nu sunt perspective pozitive
05.03.2009, 18:14 18

Bursa de Valori a revenit pe "rosu" in sedinta de tranzactionare de ieri, dupa ce miercuri aceasta a reusit sa inregistreze cresteri spectaculoase pe principalii indici, de peste 4%.

BET, indicele celor mai lichide zece societati din piata, a inchis ieri in scadere cu 2,6% fata de sedinta precedenta, in vreme ce indicele general al pieteti BET-C s-a depreciat cu 2%.
Nici societatile de investitii financiare nu au fost ocolite de scaderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand ieri aproape 3%.
"Scaderile din piata continua din cauza situatiei de afara si a pesimismului investitorilor. Nu mai sunt cumparatori in piata, ci doar speculatori pentru care orice crestere, oricat de mica ar fi ea, reprezinta un motiv de vanzare. In orice caz, cine are actiuni de vandut deja le vinde la orice pret", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
Ieri, Banca Centrala Europeana a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte, pana la un nivel de 1,5%, reprezentand un minim istoric.
"O reducere a dobanzii pana la un nivel atat de scazut duce pana la urma la si mai multa panica si nu se mai creeaza sentimente pozitive pe nicio piata", spune Masca.
El este de parere ca acest an este deja unul compromis, in conditiile in care nu putem avea asteptari pozitive in legatura cu economia Romaniei.
"Cred ca inca nu au aparut adevaratele consecinte ale crizei financiare, care este mai mult la televizor decat in piata. Nu cred ca se pune problema unei cresteri economice in 2008, nici macar cu 1%, asa cum mai auzim. Daca privim totusi din perspectiva preturilor de la Bursa, cred ca acestea nu vor mai scadea foarte mult, insa piata va intra intr-o perioada de range destul de indelungata. Pe termen de un an nu sunt perspective pozitive si mai mult ca sigur ca vor aparea in curand si falimentele", spune Masca.
Bursa de Valori a atras ieri investitii in valoare de 7,2 mil. lei (1,7 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a inregistrat o lichiditate de numai 0,6 mil. lei (130.000 euro).
Cel mai mare rulaj de la Bursa a fost atins ieri de titlurile SIF Muntenia (SIF4), cu o lichiditate de 1,1 mil. lei (circa 260.000 de euro) si o corectie de 1,1%. Pe locul doi in preferintele investitorilor s-au aflat ieri actiunile Flamingo International (FLA), cu un rulaj de 860.000 de lei (0,2 mil. euro).
La nivel international, principalele piete de capital au inregistrat scaderi importante in sedinta de ieri.
Inainte de inchidere, indicele francez CAC-40 se deprecia cu 2,9%, DAX-ul german cu circa 3,5%, in vreme ce indicele englez FTSE 100 scadea la randul sau cu 2,6%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inregistrat in deschidere o scadere de peste 1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO