Burse - Fonduri mutuale

Materiile prime bat obligaţiunile şi acţiunile în 2016

Materiile prime bat obligaţiunile şi acţiunile în 2016

Autor: CătăIina Apostoiu

08.06.2016, 00:02 421
Anul acesta, materiile prime sunt cea mai performantă categorie de active, aducând randamente mai mari decât obligaţiunile şi acţiunile, scrie Financial Times.

Randamentele totale din indicele Bloom­berg al materiilor prime depăşesc 11%, comparativ cu apro­xi­mativ 6% în cazul obliga­ţiunilor şi uşor peste 2% în cazul acţiunilor.

Indicele a avansat gra­ţie unor componente ca petrolul, aurul, soia şi zincul. Vineri, acesta urcase cu 19,6% de la minimul atins în ianuarie. Acesta a fost cel mai puternic început de an de la vârful atins de preţurile materiilor prime în 2008.

După ani de deza­măgire, apar dovezi că unii investitori caută din nou o expunere mai mare. Investiţiile în materii prime s-au apropiat de 60 miliarde de dolari în decurs de un an până în luna aprilie, potrivit RBC Capital Markets.

Investitorii au pompat în acest an 163 milioane de dolari în ETF-ul PowerShares DB Commodity Index Tracking, cel mai mare fond de acest fel care deţine un coş de materii prime, după ce au retras peste un miliard de dolari anul trecut.

Situaţia reprezintă o inversare pu­ternică faţă de acum cinci ani, când boom-ul gazelor de şist din SUA, încetinirea economiei chineze şi recoltele agricole foarte bune s-au combinat pentru a împinge preţurile materiilor în jos. Investitorii care şi-au menţinut expunerea faţă de materii prime au plătit scump.

Mulţi investitori rămân însă sceptici. „Raliul uşor la care asistăm nu schimbă foarte mult situaţia pe termen lung“, spune Christian Busken, de la Fund Eva­luation Group. Pe lângă monitorizarea minelor, porturilor şi ter­mi­nalelor petroliere, investitorii în materii prime sunt cu ochii pe ce se întâmplă în Washin­gton. Noi majorări de rate ale dobânzii de către banca centrală americană ar putea pune presiune asupra materiilor prime, îm­pingând în sus valoarea dolarului, înăsprind condiţiile de creditare şi majorând costurile depozitării, spun oficialii Bank of America Merrill Lynch.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO