Burse - Fonduri mutuale

Mecanică Fină aduce terenuri de 33 mil. euro la cota bursei

Mecanică Fină aduce terenuri de 33 mil. euro la cota...

Autor: Radu Bostan

12.08.2015, 00:03 624
Mecanică Fină (simbol bursier MECE), companie cu un portofoliu imo­biliar evaluat la 147 milioane de lei (33 mil. euro), începe astăzi tranzacţio­narea pe piaţa regle­men­tată, fiind a treia firmă transferată de pe RASDAQ la cota bur­sei în acest an, după Alba­lact (ALBZ) şi IAR Bra­şov (IARV).

Compania este con­trolată în proporţie de 91% de omul de afaceri ita­lian Sergio Mollo, prin inter­mediul firmei Mol In­vest Bucureşti.

Omul de afaceri Ser­gio Mollo a concurat pen­tru privatizarea com­paniei Astra Asi­gurări la începutul anilor 2000, însă oferta sa a fost respinsă de stat.

Cu o ca­pita­lizare de 31,5 milioane de lei, Mecanică Fină îşi face loc în cla­sa­mentul celor mai mari companii de pe bursă între Alumil Industry (ALU) şi Şantierul Naval Orşova (SNO).

Axată la înfiinţarea în 1959 pe fabricarea instrumentelor de măsură, compania a sistat producţia în 2009 şi acum îşi derivă veniturile din vânzarea produselor de pe stoc şi închirierea terenurilor şi a fostelor hale. Mecanică Fină închiriază, în prezent, o suprafaţă de aproximativ 17.000 metri pătraţi, în baza a 30 de contracte de închiriere. În 2014, peste 76% din cifra de afaceri de 5,5 milioane de lei a fost generată de veni­turile din închirierea proprietăţilor imobiliare. Profitul companiei a fost de 770.000 de lei anul trecut, în scădere cu 27% faţă de 2013.

Acţionarii au apro­bat, recent, înfiinţarea unei societăţi în domeniul producţiei şi comercializării de ceasuri, la care compania va participa cu cel puţin 50% din capital, în ve­derea relansării mărcii Orex pentru ceasuri de mână. Ceasurile Orex (acronim pentru „ora exactă“) au fost pentru prima oară produse în anii ’70.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO