Burse - Fonduri mutuale

MedLife: Estimăm că noile acţiuni vor fi alocate acţionarilor îndreptăţiţi în intervalul 15-23 februarie 2021

MedLife: Estimăm că noile acţiuni vor fi alocate...

Autor: Tibi Oprea

27.01.2021, 19:09 619

Furnizorul de servicii medicale private MedLife (simbol bursier M) a anunţat miercuri seară la bursa de la Bucureşti că estimează că noile acţiuni gratuite vor fi alocate acţionarilor îndreptăţiţi de către Depozitarul Central în intervalul 15-23 februarie 2021, raportat inclusiv la termenul legal de 10 zile pentru soluţionarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a cererii.

Pe 15 decembrie 2020, acţionarii societăţii au aprobat o emisiune de acţiuni noi, iar pe 12 ianuarie 2021 MedLife a depus la ASF în susţinerea cererii de înregistrare a acţiunilor ultimul document, respectiv declaraţia privind  neatacarea în justiţie/neformularea de opoziţii faţă de Hotărârea AGEA, declaraţie emisă imediat după publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

Compania transmite că după analiza documentaţiei, ASF a comunicat opinia sa potrivit căreia declaraţia trebuie emisă la expirarea termenului de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, termen prevăzut de lege pentru formularea de opoziţii de către creditor şi că acest termen, în cazul hotărârii AGEA a MedLife, se împlineşte pe 11 februarie 2021.

Raportat la opinia exprimată de ASF, MedLife a revenit cu argumente menite să suţină cererea de înregistrare rapidă a acţiunilor. “Inexistenţa unei prevederi legale exprese care să impună emiterea declaraţiei numai după expirarea termenului de 30 de zile; mai mult, există situaţii, care pot fi extinse prin analogie, în care ASF permite emiterea declaraţiei înainte de expirarea termenului (cum ar fi cazul aprobării unui prospect de ofertă publică de acţiuni noi); Nu există nici un interes care să poată fi reţinut de o instanţă ca justificând formularea unei opoziţii de către un creditor în legătură cu o majorare de capital social prin încorporarea rezervelor, întrucât patrimoniul emitentului nu se modifică ca urmare a unei astfel de acţiuni corporative. Ca atare nu există nici un impact asupra niciunui creditor; Chiar dacă se formulează opoziţii de către creditori, admiterea lor de către o instanţă nu afectează în nici un fel validitatea majorării; Se creează o discriminare evidentă între companiile nelistate unde acţionarii dobândesc acţiunile noi imediat după finalizarea majorării (respectiv înainte de înregistrarea majorării la registrul comerţului) şi companiile listate unde durează luni de zile până când acţionarii dobândesc acţiunile noi.”

Ca urmare a analizei argumentelor, ASF a comunicat pe 27 ianuarie faptul că rămâne la opinia sa iniţială şi că va emite certificatul de înregistrare după expirarea termenului de 30 de zile şi după depunerea de către MedLife a unei noi declaraţii privind lipsa opoziţiilor/neatacarea în instanţă.

“În consecinţă, deşi susţinem în continuare justeţea argumentelor noastre menite să protejeze acţionarii MedLife şi investitorii în general, vom emite o nouă declaraţie la data de 12 februarie 2021, care va fi depusă la ASF în aceeaşi dată. ASF ne-a comunicat că va acţiona cu maximă celeritate în vederea emiterii certificatului de înregistrare după depunerea celei de-a doua declaraţii”, transmite compania la bursă.

MedLife are 233,6 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 16,5% de Mihai Marcu şi în proporţie de 10,7% de Nicolae Marcu, în timp ce Mihaela Gabriela Cristescu deţine 14% din capitalul social.

De la începutul anului, acţiunile MedLife înregistrează o scădere de 5,8%, pe fondul unui rulaj de 21,9 mil. lei, în timp ce în ultimul an au un avans de 74,9%,pe tranzacţii de 147,7 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO