Burse - Fonduri mutuale

Mefin: Am produs pe stoc ca sa ramanem in piata si in 2010

10.09.2009, 17:34 79

Mefin Sinaia (MEF), unul dintre producatorii locali de piesepentru masinile agricole, spune ca principala preocupare in acestmoment este mentinerea brandului Mefin pe piata.

"In primul semestru productia pe stoc a reprezentat o proportiesemnificativa din productia totala. Am produs pe stoc ca saasiguram disponibilitatea produselor pe pietele de desfacere. Neasteptam ca situatia economica sa se deterioreze in 2010 si am vrutsa ne asiguram ca Mefin va ramane pe piata si va supravietuiperioadei grele care o anticipam. Avem stocuri pentru majoritateaproduselor pana in primul trimestru al 2010 si pentru unele produsepentru tot anul 2010", spune Gheorghe Barba, presedinteleMefin.

Acesta spune ca Mefin se afla in momentul de fata in pozitia dea alege drumul potrivit pentru a-si indeplini obiectivul principal,si anume mentinerea marcii Mefin pe piata pe termen lung, chiardaca acest lucru inseamna pierderi si vremuri mai dificile petermen scurt sau mediu.

Din cauza lipsei de comenzi si a contractarii cererii de pepietele de desfacere, dar si datorita lipsei de flexibilitate si aconstrangerilor in organizarea activitatilor de productie Mefin atrimis in somaj tehnic in acest an mai multi salariati. In plus, lamijlocul lunii trecute, compania a anuntat incetarea contractuluiindividual de munca pentru 264 de salariati. La finele lunii iunie,Mefin numara 517 angajati.

Mefin Sinaia este detinuta in proportie de 79,62% de catre firmaDCI Walbridge Parteners din Cipru.

Afacerile au scazut cu 19%

Mefin a consemnat in primele sase luni din acest an o cifra deafaceri de 10,9 mil. lei (2,6 mil. euro), cu 19,3% sub nivelulinregistrat in perioada similara a anului trecut, de 13,5 mil. lei.In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la circa 240.000 delei la 140.700 de lei (33.500 de euro).

"Mefin a fost afectata in mod similar cu celelalte societati dinindustrie din Romania. Piata autohtona reprezinta cea mai marepiata pentru Mefin si este aproape exclusiv compusa din piese deschimb pentru utilaje agricole. Reducerea finantarii domeniuluiagricol de catre Bugetul de Stat, micsorarea parcului de vehiculecare utilizeaza piese de schimb fabricate de Mefin, dar si mediulgeneral economic scazut au avut efecte negative asupra vanzarilornoastre", spune Barba.

Societatea a fost afectata in primele sase luni din acest an side catre partenerii de afaceri care s-au confruntat cu probleme dincauza crizei economice, intrand in incapacitate de plata sau infaliment. Conform presedintelui Mefin, societatea a avut o serie decomenzi inregistrate anul trecut, dar anulate in acest an.

"Sunt unii clienti care si-au redus comenzile si altii care auintrat in incapacitate de plata sau chiar in faliment. Neconfruntam si cu cazuri unde am fost nevoiti sa actionam clientiiin judecata pentru neplata produselor. O strategie conservatoarelegata de creditarea clientilor trebuie sa aiba in considerare siefectele negative asupra vanzarilor", spune Barba.

La nivelul investitiilor, acesta spune ca Mefin isireorganizeaza activitatile curente dupa necesitatile pietei dedesfacere si evolutia mediului economic global, principalulobiectiv fiind acela de mentinere a produselor companiei pepiata.

Fara sprijin la export

Conform raportului semestrial emis de companie, exporturileMefin au avut o pondere de 69,4% din cifra de afaceri realizata decompanie in primele sase luni din acest an. In aceste conditii, dincifra de afaceri de 10,9 milioane de lei consemnata in primulsemestru, circa 7,6 milioane de lei (1,8 milioane de euro) auprovenit din activitatea de export.

"Mefin exporta in peste 50 de tari din patru continente. Celemai importante piete de desfacere, dupa Romania, sunt cele dinAmerica de Sud, Africa si Orientul Mijlociu. Pana in 2008,Ministerul Economiei si Comertului a fost extrem de implicat insustinerea promovarii produselor din industria romaneasca si Mefina beneficiat de aceste eforturi. Este pacat ca i s-a taiat bugetulpe anul 2009", spune Barba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO