Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust, holding din sectorul imobiliar înfiinţat anul trecut şi listat recent la BVB, raportează profit de 3,7 mil. lei la nouă luni din 2022 şi venituri totale de 11,3 mil. lei

Meta Estate Trust, holding din sectorul imobiliar...

Autor: Cristina Bellu

16.11.2022, 10:09 209

Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, prezentă pe piaţa SMT – AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul bursier MET, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu venituri totale de 11,3 mil. lei, în creştere de peste şase ori faţă de perioada similară a anului trecut, şi un rezultat net de 3,7 mil. lei, marcând trecerea de la pierdere (699.266 lei) la profit după primele nouă luni de activitate.

Obiectivele propuse de creştere au fost finanţate prin operaţiuni de atragere de capital (20,8 milioane lei), compania înregistrând la 30 septembrie 2022, active totale în valoare de 95,8 milioane lei.

„Proiectele din portofoliu au performat conform aşteptărilor noastre, în ciuda contextului dificil şi mai ales impredictibil cu care se confruntă piaţa de real estate din România. Conflictul din Ucraina, coroborat cu mediul inflaţionist crescut, au afectat cererea de bunuri şi servicii din România, inclusiv în ceea ce priveşte tipologia şi sursa de finanţare a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară. În acest context, am căutat investiţii la preţuri atractive şi am reuşit să ne implicăm în proiecte de interes şi cu potenţial de generare de randamente ridicate”, explică Raluca Drăgan, CFO Meta Estate Trust.

Potrivit afirmaţiilor sale, compania se află într-o situaţie excelentă de lichiditate, cu peste 7 milioane de euro disponibili la închiderea trimestrului al treilea pentru investiţii aflate deja în analiză, pe piaţa din Bucureşti / Ilfov, dar şi în alte mari oraşe din ţară.

În perioada ianuarie – septembrie 2022, Meta Estate Trust a plasat peste 5 milioane euro în 7 proiecte de investiţii, dintre care 4 proiecte noi în Bucureşti, Ilfov şi Braşov.

În acelaşi timp, compania a încasat echivalentul în lei a aproximativ 6,6 milioane euro din exit-uri marcate în primele 9 luni ale lui 2022, ieşind total din patru proiecte de investiţii şi parţial din alte patru.

Marja brută a investiţiilor exitate în ianuarie-septembrie 2022, înainte de cheltuielile generale, s-a situat la 5,4 milioane lei.

“Rezultatele obţinute în primele 9 luni ale anului sunt o confirmare a performanţei modelului nostru de business, care se dovedeşte rezilient într-un context de piaţă marcat de inflaţie şi dobânzi crescute. Suntem încrezători că şi în următoarea perioadă vom continua să livrăm performanţă pentru investitorii noştri”, spune Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust.

De asemenea, compania se pregăteşte ca anul viitor să lanseze o platformă de crowd-funding specializată pe sectorul imobiliar pentru a valorifica potenţialul de creştere al acestei industrii şi pentru a oferi investitorilor din acest segment o alternativă de încredere.

„Ne aşteptăm ca platforma de crowd-funding să ne deschidă accesul la un nou profil de investitori pe plan local, dar şi din afara graniţelor, care va putea beneficia de randamentele superioare ce se pot obţine în România printr-o metodă din ce în ce mai populară în întreaga lume”, concluzionează Oriol Casellas Deig.

Modelul de business al Meta Estate Trust presupune investiţii în segmentul imobiliar, cu un ciclu scurt de rotaţie a capitalurilor, cu focus pe segmentul rezidenţial urban mare.

Compania a derulat două plasamente private şi o ofertă publică de vânzare de acţiuni, în urma cărora  capitalul social al companiei a ajuns la valoarea de 87 de milioane de lei.

Începând cu data de 29 August 2022, Meta Estate Trust este prezentă pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti,

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO