Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust în primele două ore de tranzacţionare: scădere de 12,3% faţă de preţul din ofertă, la o capitalizare de 87 de milioane de lei

Meta Estate Trust în primele două ore de...

Autor: Tibi Oprea

29.08.2022, 12:19 463

Acţiunile Meta Estate Trust, societate din acţionariatul căreia fac parte acţionari precum Eugen Voicu (Certinvest), Andrieş Ovidiu (Smart Diesel), Adrian Viman (care a condus Kaufland România), au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare, cea din 29 august 2022, la un preţ de 1,13 lei pe unitate, în scădere cu 0,88% faţă de preţul din oferta publică iniţială.

Investitorii au tranzacţionat în prima şedinţă un număr de aproximativ 38.400 de acţiuni MET în valoare de 43.400 de lei, arată datele agregate de ZF. Astfel, compania a debutat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti la o capitalizare de 98,3 milioane de lei.

Spre comparaţie, compania era aşteptată să intre la bursă la o capitalizare de 104 mil. lei, luând în considerare preţul din oferta publică iniţială derulată în perioada 20 iulie-2 august. Acţiunile MET au deschis sesiunea de tranzacţionare la preţul de 1,2 lei pe unitate.

Meta Estate Trust este o companie de tip holding ce activează în sectorul rezidenţial, înfiinţată în 2021. Compania a desfăşurat o ofertă publică iniţială (IPO) în urma căreia a atras 14 milioane de lei de la investitori. BRK Financial Group a fost brokerul operaţiunii.

Meta, care cumpără participaţii la companii care dezvoltă proiecte imobiliare atât pentru a la revinde cât şi pentru închiriere, a vândut 48% din acţiunile oferite spre vânzare în cadrul unei oferte de listare de majorare de capital, respectiv 12 milioane de acţiuni.

Compania anunţa la jumătatea lunii iulie că intenţiona să atragă 25 mil. lei de la investitori. Condiţia de încheiere cu success a ofertei, aşa cum este menţionată în prospectul întocmit de BRK, era subscrierea de minimum 10 milioane de acţiuni.

„Avem un model de business care ne diferenţiază de alţi emitenţi listaţi şi suntem bucuroşi că ne îndeplinim misiunea asumată de a democratiza investiţiile imobiliare. Am creat premisele ca investitorii să devină parteneri de lungă durată şi vom folosi mecanismele pieţei de capital pentru a aduce plus valoare acţionarilor. Astfel, în urma deciziei Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie, intenţionăm să lansăm două emisiuni de obligaţiuni în trimestrul IV al acestui an”, afirmă Eugen Voicu, Preşedinte al CA Meta Estate Trust.

Principalele motive ale ofertei sunt creşterea volumului de active aflate sub administrare la 100 de milioane de euro în următorii 3-5 ani, extinderea prezenţei şi în alte segmene din industria de real estate, mai exact pe segmentul de birouri logistică şi retail, respectiv creşterea prezenţei în alte zone din regiunea Europei Centrale şi de Est.

„Strategia companiei până la finalul acestui an este de diversificare prin extinderea prezenţei şi pe alte segmente de real estate şi estimăm noi investiţii în active de peste 15 milioane de euro. Un alt obiectiv este realizarea unei comunicări foarte bune cu investitorii şi menţinerea unor standarde de guvernanţă corporativă la cel mai înalt nivel. În acelaşi timp, vom acorda mare atenţie lichidităţii şi creşterii capitalizării companiei”, spune Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust.

Holdingul a investit până acum în Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Braşov şi Constanţa, în timp ce se uită spre Timişoara şi Cluj. Meta Estate Trust vrea să îşi formeze şi un portofoliu de apartamente pentru închirieri.

Holdingul a atras deja aproximativ 79 mil. lei în urma celor două plasamente private derulate anterior IPO-ului, iar cel mai mare plasament s-a ridicat la 4 mil. euro, adică aproape 20 mil. lei.

Eugen Voicu, preşedintele Meta, spune că acţionarii reprezentând peste 50% din capitalul actual al companiei şi-au luat angajamentul de a nu-şi vinde acţiunile pe o perioadă de minim 6 luni de la listarea la bursă.

Compania a avut în primul an de funcţionare venituri de 3 milioane de lei şi pierderi de 2,4 milioane de lei. Transferul acţiunilor pe piaţa reglementată a bursei locale este estimată pentru anul 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO