Burse - Fonduri mutuale

Metalele şi companiile miniere sunt marii câştigători ai creşterii economice surprinzătoare a Chinei

Metalele şi companiile miniere sunt marii câştigători...

Autor: Dan Grigore Ivan

18.07.2017, 00:05 406

Economia chineză, a doua cea mai mare la nivel mondial după cea a SUA, a crescut surprinzător cu 6,9% în cel de al doilea trimestru, peste estimările guvernului de la Beijing, iar cei mai mari câştigători au fost emitenţii din zona minieră şi industrială, în vreme ce cotaţia petrolului a crescut uşor cu 0,1%.

Cu toate acestea, companiile chinezeşti cu o capitalizare bursieră mai mică au fost ieri în teritoriu negativ, din cauza îngrijorărilor cu privire la mărirea reglementărilor din domeniul acestora.

Indicele Hang Seng, referinţei bursei de la Hong Kong, a crescut ieri cu 0,31%, în vreme ce indicele nipon Nikkei 225 a avansat cu 0,09%. Cea mai mare apreciere din constituenţii indicelui Hang Seng a fost înregistrată de China Resources Land şi China Merchant Port Holding, ambele urcând cu peste 5%. Referinţa pieţei de capital de la Hong Kong a crescut în ultimul an cu 22%.

Cotaţia cuprului a consemnat una dintre cele mai mari aprecieri din rândul mărfurilor, cu o creştere de aproximativ 1,6%, pe fondul ştirilor pozitive privind sănătate economiei chinezeşti în trimestrul al doilea. În acelaşi timp, nichelul şi zincul au crescut cu peste 1,5% ieri. În cazul nichelului, cotaţia acestuia este cu 6,34% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce preţul zincului este cu aproape 27% mai mare. De asemenea, valoarea de piaţă a Antofagasta, compania minieră listată pe bursa londoneză, a crescut ieri cu peste 2%, până la o capitalizare bursieră de 8,36 miliarde lire sterline. Indicele Euro Stoxx 600, ce reuneşte cele mai mari 600 de companii de pe continent, a scăzut uşor, cu până la 0,04%, în vreme ce Euro Stoxx TMI Industrial Metals a crescut cu 1,32%.

KOSPI, referinţa bursei sud-coreene, a crescut cu peste 0,4% ieri, fiind de altfel unul dintre cei mai performanţi indici din regiunea asiatică, după ce de la începutul acestui an aprecierea sa este de 19%, în ciuda tensiunilor dintre Seul şi Pyongyang, unele dintre cele mai mari din ultima perioadă, şi a schimbării recente a preşedintelui Park Geun-hye cu Moon Jae-in, în urma unui amplu scandal de corupţie, cu ramificaţii în chaebol-urile coreene, conglomeratele industriale conduse de cele mai puternice familii din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO