Burse - Fonduri mutuale

Meyer: Din mandrie nationala, Fondul Proprietatea risca sa ajunga rusine nationala

Meyer: Din mandrie nationala, Fondul Proprietatea risca sa ajunga rusine nationala

Mark Meyer, avocatul care reprezinta interesele familiilor Malaxa si Auschnit

28.10.2009, 23:30 74

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) iau tot mai mult in calculapelul la instantele internationale de judecata pentru a-sirecupera creantele de la statul roman, drept reactie la ignorantaguvernantilor, potrivit lui Mark Meyer, avocatul care reprezintainteresele familiilor Malaxa si Auschnit.

Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit, doi dintre ceimai puternici industriasi romani din perioada interbelica,controleaza aproape 8% din Fondul Proprietatea si sunt cei maiimportanti actionari privati. Acestia au de recuperat peste 400mil. dolari de la statul roman, drept despagubiri pentruproprietatile confiscate de regimul comunist.

"Din cauza ignorantei fostului si actualului guvern, un procesdeschis impotriva statului roman este tot mai aproape. Cummostenitorii marilor familii de industriasi sunt stabiliti instrainatate, am putea apela la instantele internationale pentru arecupera creantele", spune Mark Meyer.

Desi a fost infiintat in urma cu patru ani, Fondul Proprietateanu este functional nici pana in prezent. Mai exact, persoanele alecaror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si care auprimit actiuni la fond nu isi pot vinde actiunile pe o piatatransparenta si reglementata, pentru ca astfel sa intre in posesiadespagubirilor.

"Din 2005, fiecare ministru de finante a declarat ca listareafondului Proprietatea este la cateva luni distanta. Desi au existatnenumarate amanari, credem ca listarea fondului este cea mai bunametoda de a intra in posesia despagubirilor", continua Meyer.

In opinia avocatului, FP este cea mai buna solutie pentrudespagubirea victimelor regimului comunist, pentru ca nu afecteazabugetul de stat si nici contribuabilul roman.

Spre deosebire de castigarea unui proces international, princare statul roman "ar urma sa plateasca actionarilor in numerarmilioane de euro de la buget". "Fondul Proprietatea este un exempludespre cum se poate face dreptate victimelor regimului comunist, pecare Romania il arata lumii intregi. Insa risca sa ajunga o rusinenationala, din cauza rea-vointei politicienilor", afirma Meyer.

Nicolae Ivan, care reprezinta fondul american Cartesian - un altactionar important al Fondului Proprietatea - este dezamagit deevolutia acestuia.

"Selectarea companiei Franklin Templeton drept administrator areaprins sperantele actionarilor. Insa acum ne este mai mult decatevident ca nu exista vointa ca Fondul Proprietatea sa fieadministrat de Templeton, si ca se vrea ca el sa fie un fel de SIF(societate de investitii financiare - n.red.) administrata destat", spune Ivan. Impasul in care a intrat fondul odata cublocajul intervenit in semnarea contractului cu Franklin Templetons-a resimtit si in scaderea interesului investitorilor si apretului actiunilor FP la "mica publicitate".

Din 2008, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vindeparticipatiile, fapt care a permis intrarea in actionariat afondurilor de investitii si a persoanelor interesate deinvestitii.

Datele privind tranzactiile cu actiuni FP sunt incerte, iarraportarile oficiale nu fac referiri la pretul actiunilor sau laidentitatea actionarilor, a cumparatorilor sau a vanzatorilor.Potrivit informatiilor culese de la persoanele implicate intranzactii, pretul unei actiuni a scazut pana la 15-20% dinvaloarea nominala de un leu, in conditiile in care in august pretula urcat pana la 25%. Astfel, in prezent fondul este evaluat pepiata neagra la 2,1-2,8 mld. lei, desi doar participatia de 20% dinPetrom valoreaza pe Bursa 3 mld. lei.

Profit la noua luni peste cel din 2008

Vanzarea participatiilor la Petrom Aviation si la fostaElectrica Oltenia a urcat profitul net al Fondului Proprietatea la646 mil. lei (154 mil. euro) in primele noua luni, peste nivelulraportat in intreg anul 2008.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a inregistrat un profit net de467,7 mil. lei, in conditiile in care castigul pe primele noua alelui 2008 a fost de 424,8 mil. lei.

Fondul a obtinut un castig brut de 547,4 mil. lei (130 mil.euro) din vanzarea participatiilor la Petrom Aviation si ladiviziile de distributie, vanzare si servicii ale grupuluienergetic CEZ. Astfel, disponibilitatile banesti ale fondului auurcat pana la 2 mld. lei.

In primele noua luni ale anului, fondul a castigat 117,2 mil.lei din dividende si aproape 95 mil. lei din dobanzi, iarveniturile din diferentele de curs au fost in valoare de 2,9 mil.lei.

Per ansamblu, veniturile au totalizat la noua luni 762 mil. lei,iar cheltuielile operationale au insumat 15,2 mil. lei. ConducereaFondului Proprietatea a anuntat saptamana trecuta ca estimeazapentru acest an un profit net de 690 mil. lei, triplu fata denivelul bugetat initial, de 212,4 mil. lei.

Desi anul trecut a fost incheiat cu un profit record, fondul nua distribuit nici pana in prezent dividendele aferente. Pentru caactionarii FP sa intre in posesia dividendelor in valoare de peste280 mil. lei, capitalul fondului trebuie redus de la 14,24 mld. leipana la 10,8 mld. lei. Actionarii FP sunt Ministerul Finantelor, cu63,2% din capitalul social, restul fiind controlat de peste 2.700de persoane fizice si juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO