Burse - Fonduri mutuale

Micii investitori se întorc pe burse după un an 2022 extrem de dificil, dar au ochi doar pentru Tesla şi inteligenţa artificială (AI)

Business internaţional

Micii investitori se întorc pe burse după un an 2022...

Autor: Liviu Popescu

13.02.2023, 00:00 1069

Investitorii de retail, adică persoanele fizice care în număr suficient pot mişca semnificativ preţul unei acţiuni, şi care de multe ori le dau bătăi de cap celor care pariază pe scăderea preţului acţiunilor, se întorc în acţiuni în contextul în care intrările de bani din partea acestora sunt la niveluri neatinse de 2-3 ani, însă cu mişcări dominate de Tesla şi de companiile expuse la tehnologia AI, prin chatbot.

„Acţiunile Tesla se confruntă cu o creştere fără precedent a cererii şi, într-o măsură mai mică, la fel şi acţiunile legate de inteligenţa artificială, cum ar fi NVDA şi AI, precum şi restul grupului FAANG“, spun analiştii unei platforme care monitorizează fluxurile de intrări de la retail, potrivit publicaţiei MarketWatch.

„În cazul în care fluxurile către acţiuni în numerar menţin ritmul actual, credem că există posibilitatea ca investitorii de retail mai speculativi să preia şi piaţa opţiunilor - unde activitatea a fost atenuată în ultimul an“, a declarat echipa într-o notă adresată clienţilor.

Acestea fiind spuse, analiştii consideră că frica de a pierde ceva (FOMO) şi impulsul impulsiv conduc fluxurile, ceea ce face ca situaţia să fie diferită de cea de la începutul anului 2021 şi îi lasă pe investitorii individuali „susceptibili la catalizatori negativi“. Principalii indici bursieri şi-au revenit puternic pentru a începe anul 2023, Nasdaq Composite, care are o pondere mare în sectorul tehnologic, cu o creştere de aproape 15%, în timp ce S&P 500 şi-a revenit cu 8%, iar Dow Jones Industrial Average a câştigat 3,2%.

În ceea ce priveşte fluxurile Tesla, Vanda Research a precizat că, în ultima săptămână, producătorul de vehicule electrice a atras o pondere de 24% şi 33% din achiziţiile nete de acţiuni unice şi, respectiv, din totalul achiziţiilor nete pe toate titlurile de valoare din SUA. În timp ce aceştia văd investitorii „urmărind impulsul acţiunilor cu scopul de a recupera pierderile din 2022“, câştigurile vin, de asemenea, în contextul în care speranţele cresc înainte de ziua investitorilor Tesla din 1 martie. De la începutul lui 2023 Tesla are plus 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO