Burse - Fonduri mutuale

​Micii investitori vor lua doar 7,5% din acţiunile subscrise, şi doar jumătate din investitorii instituţionali au primit acţiuni

​Micii investitori vor lua doar 7,5% din acţiunile...

Autor: Andrei Chirileasa

01.11.2013, 11:39 1811

Micii investitori care au subscris în oferta publică a Romgaz Mediaş (SNG) vor primi doar 7,5% din acţiunile subscrise, din cauză că cererea de acţiuni pe tranşa de retail a fost uriaşă.

Tranşa de retail, care reprezenta iniţial 15% din ofertă, a fost suprasubscrisă de 17 ori, valoarea ordinelor fiind de peste 1,1 miliarde de euro. Nivelul subscrierilor a determinat statul să suplimenteze această tranşă cu încă 5%, astfel că numărul total de acţiuni alocate micilor investitori a urcat la 11,56 milioane de acţiuni.

Chiar şi aşa, investitorii mici vor primi doar 7,5% din acţiunile subscrise, care au totalizat 153,5 milioane. Astfel, un investitor care a subscris 1.000 de acţiuni (32.000 de lei) va primi 75 de acţiuni. Preţul de vânzare a acţiunilor în ofertă este de 30 de lei, dar cei care au subscris în primele patru zile ale ofertei vor primi un discount de 5%, astfel că vor lua acţiunile la 28,5 lei.

Cererea a fost neaşteptat de mare şi pe tranşa instituţionalilor, unde s-au înregistrat 204 ordine în valoare de 1,7 miliarde de euro, tranşa fiind suprasubscrisă de 5,4 ori. Majoritatea investitorilor instituţionali şi-au exprimat preferinţa pentru GDR-uri tranzacţionate pe bursa de la Londra. Doar 104 investitori instituţionali au primi acţiuni în urma alocării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO