Burse - Fonduri mutuale

Microsoft devine a treia companie care atinge 1.000 mld. dolari capitalizare, la nouă luni după Apple şi la opt luni după Amazon

Business International

Microsoft devine a treia companie care atinge 1.000 mld....

Autor: Tibi Oprea

26.04.2019, 00:05 214

La nivel global, prima companie care a ajuns la această performanţă este PetroChina, în 2007, însă aceasta s-a prăbuşit 2 ani mai târziu.

Capitalizarea Microsoft a de­pă­şit miercuri valoarea de 1.000 mld. dolari la bursa de la New York, după ce di­rectoratul com­paniei a anticipat o creştere con­tinuă a activităţii de cloud computing, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Microsoft devine astfel a treia companie americană care atinge acest prag după gigantul din retail Amazon, la începutul lunii septem­brie din 2018, şi după Apple, care a atins bariera în august anul trecut.

Acţiunile Apple au crescut cu 2,8% pe 2 august, transformând gi­gantul tehno­logic în prima com­panie ame-ricană care a atins o capi­talizare bur­sieră de 1.000 miliarde dolari. Pro­ducătorul iPhone a trecut doar pentru câteva minute peste acest prag, intrând într-o competiţie cu Amazon, Micro­soft şi Alphabet, compania-mamă a Google, pentru rolul de cea mai valoroasă companie din lume listată în SUA.

De atunci, capitalizarea de piaţă a Microsoft s-a depreciat cu 0,69%. Spre comparaţie Alphabet are o capitalizare de 875 miliarde de dolari.

La doar o lună de la reuşita Apple, a doua companie care a depăşit această barieră a fost Amazon, companie a cărei capitalizare a scăzut cu 6% din 4 septembrie 2018, momentul în care a spart bariera de 1.000 de miliarde de dolari.

A treia şi ultima companie care a reuşit să atingă această valoare este Microsoft. Compania din Redmond a bătut estimările Wall Street în privinţa profitului şi veniturilor trimestriale, acestea beneficiind, în mod neaşteptat, de creşterea rapidă în domeniul cloud, care a generat vânzări de miliarde de dolari. Acţiunile Microsoft au crescut cu 4,4%, până la 130,54 dolari, în tranzacţionarea de după închiderea bursei (late trading), devansând Apple.

De la începutul anului, cel mai mare avans al acţiunilor a fost înregistrat de Apple, respectiv o creştere de 31,3%. Acţiunile Amazon se tranzacţionează în creştere cu 26,6%, în timp ce acţiunile Microsoft înregistrează plus 23% în aceeaşi perioadă. Spre comparaţie, indicele Nasdaq, care urmăreşte evoluţia celor mai mari companii americane, înregistrează plus 22,1% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO