Burse - Fonduri mutuale

Mihai Fercală şi Ştefan Szabo, şefii SIF Transilvania, amendaţi cu câte 15.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru că “nu şi-au exercitat mandatele cu prudenţă şi diligenţă”

Mihai Fercală şi Ştefan Szabo, şefii SIF...

Autor: Liviu Popescu

27.03.2020, 18:27 480

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să îi amendeze cu câte 15.000 de lei pe Mihai Fercală, preşedinte al directoratului SIF Transilvania, şi pe Ştefan Szabo, preşedinte al consiliului de supraveghere, pentru că “nu şi-au exercitat mandatele cu prudenţă şi diligenţă”.

Alături de cei doi, ASF a decis să amendeze şi pe Dumitru Carapiti (15.000 de lei), membru al consiliului de supraveghere, în timp ce Crinel Valer Andănuţ, Marius Adrian Moldovan şi Constantin Frăţilă au fost sancţionaţi cu avertismen. Pe de altă parte, pentru că nu a respectat unele tranzacţii din 5 februarie şi 6 februarie, Constantin Frăţilă a fost amendat cu 3.000 de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară menţionează în raportul publicat vineri seară la Bursa de la Bucureşti că în şedinţa din 3 februarie 2020 mandatul preşedintelui consiliului de supraveghere “nu a fost exercitat cu prudenţă şi diligenţă, acest lucru fiind dovedit prin părăsirea şedinţei fără a supune în prealabil la vot înscrierea a noi puncte pe ordinea de zi, fără a discuta punctele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei convocate chiar de către acesta, la cererea motivată a doi dintre membrii consiliului şi fără a supune la vot suspendarea respectivei şedinţe”.

“Prin astfel de fapte, preşedintele Consiliului de Supraveghere nu a participat constructiv la procesul decizional, fiind afectată buna desfăşurare a activităţii consiliului, situaţie care are un impact negative asupra bunei funcţionăria enităţii”.

ASF menţionează că la baza deciziei de a îl amenda pe Ştefan Szabo au stat şi lipsa gândirii independente sau a independenţi de spirit şi lipsa guvernanţei.

În cazul deciziei de a îl amenda pe Mihai Fercală, cel mai longegiv şef al unei SIF, ASF menţionează că a identificat în cadrul corespondenţei între Autoritate şi directoratul SIF “informaţii trunchiate sau extrase din context, transmise de către preşedintele directoratului, care creează posibilitatea inducerii în eroare atât a investitorilor, dar şi a ASF cu privire la situaţia de fapt existentă la nivelul consiliului de supraveghere şi implicit la nivelul SIF Transilvania”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO