Burse - Fonduri mutuale

Mihai Lazăr, Raiffeisen: Cum va merge bursa în 2016? Eu sunt optimist, pentru că sunt om de „sale“. Indicii bursieri? Plus 5% varianta pesimistă, plus 15% varianta optimistă

Mihai Lazăr, directorul de vânzări pentru piaţa de capital al Raiffeisen: Nu cred că s-a schimbat ceva pe piaţă, astfel încât să vedem o ieşire a banilor din depozite, de la economii care să vină pe bursă. Fotograf: Octav Ganea

Mihai Lazăr, directorul de vânzări pentru piaţa de capital al Raiffeisen: Nu cred că s-a schimbat ceva pe piaţă, astfel încât să vedem o ieşire a banilor din depozite, de la economii care să vină pe bursă. Fotograf: Octav Ganea

Autor: Cristian Hostiuc

06.01.2016, 00:06 1480

Mihai Lazăr, directorul de vânzări pentru piaţa de capital al Raiffeisen Bank, este optimist în privinţa evoluţiei din acest an a bursei, mai ales datorită unui efect de bază pentru că 2015 a fost un an prost, în care nu s-a întâmplat absolut nimic.

„Este destul de greu ca 2016 să fie mai slab ca 2015. Ne trebuie doar o singură listare, cum ar fi Hidroelectrica şi două vânzări de obligaţiuni cor­po­rate pentru a fi mai buni. În 2015 nu am avut ab­solut nimic. Eu sper să vedem şi companii pri­vate pe bursă. Noi ne-am întâlnit cu câţiva an­tre­pre­nori, care au între 5 şi 50 mil. euro afa­ceri şi care au devenit mai cunoscători şi înţeleg acum mai bine ce înseamnă optimizarea bilanţului în ceea ce priveşte resursele de finanţare. Fără a înlo­cui banca se gândesc că pot atrage şi bani de pe bursă pentru proiectele pe care le au, mai ales că băn­cile vor să împartă riscul“, a menţionat Mihai Lazăr.

Anul 2015 a fost un an prost pentru bursa de la Bu­cureşti, cu o scădere de 32% a volumului de tran­zacţionare şi cu 1% la nivelul indicelui BET, in­dicele care urmăreşte evoluţia principalelor zece acţiuni.

WikiZF: Profilul companiei  Raiffeisen Bank

Cum vor evolua indicii bursieri? „Mă aştept la un plus de 5% varianta pesimistă şi un plus de 15% varianta optimistă.“ În ciuda optimismului pe care îl are, având în vedere că „sunt om de sale“, Lazăr nu se aşteaptă la o creştere a volumelor de tranzacţionare.

„Ca să ai volume, trebuie să ai interes, trebuie să existe cumpărători noi. Pe partea de retail mă aştept doar la o îmbunătăţire marginală, fără efect, la nivelul investitorilor instituţionali, trebuie să avem listări noi.“

Deşi dobânzile la depozitele în lei au scăzut dramatic în ultimii trei ani, de la 6-7% pe an la 1-2%, prea puţini bani au intrat pe bursă, cu toate că dacă nimereşti o acţiune bună, poţi să obţii randamente care să depăşească 10%.

„Nu cred că s-a schimbat ceva pe piaţă, astfel încât să vedem o ieşire a banilor din depozite, de la economii care să vină pe bursă. Aici trebuie să avem educaţie financiară. Mai degrabă banii care au ieşit din depozite s-au dus spre consum sau spre achiziţia de unităţi de fond (fonduri mutuale)“, a menţionat el.

Deşi există bani în piaţă, bursa nu constituie o alternativă de investiţii şi nici de finanţare pentru antreprenorii români.

Brokerii se bazează pe stat pentru listări noi, pentru că listările private lipsesc sau companiile care vin pe bursă sunt prea mici ca să stârnească un interes mare.

De asemenea, investitorii care au acţiuni pe bursă preferă mai mult să le ţină decât să le tranzacţioneze curent, pentru a câştiga din creşterea preţului sau din dividende.

În 2015 cele mai mari acţiuni de pe bursă, Petrom şi Romgaz, au scăzut cu peste 20%, cu toate că randamentele dividendelor plătite de aceste companii se situează între 4 şi 10%.

Anul trecut, Banca Transilvania a fost vedeta pieţei, cu o creştere de 45%, ca urmare a achiziţiei Volksbank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO