Burse - Fonduri mutuale

Mihai Nichişoiu, TradeVille, despre scăderile abrupte ale burselor: Nu au legătură aproape deloc cu fundamentele. Cred că este o teamă şi o exprimare a faptului că portofoliile au fost supraaglomerate de aceleaşi active în 2020-2021

Mihai Nichişoiu, TradeVille, despre scăderile abrupte...

Autor: Tibi Oprea

21.01.2022, 16:55 6863

Mihai Nichişoiu, specialist în pieţe de capital în cadrul TradeVille, cel mai mare broker de retail de la bursa românească, pune scăderile burselor globale mai degrabă pe seama repoziţionării investitorilor decât în contextul unui regim radical al Fed, banca centrală americană, spunând că scăderile la nivel macro nu au legătură cu fundamentele.

“Avem partea de new economy care pică din cauza Fed-ului, avem pe de altă parte old economy, partea de energie care este foarte overwheight la BVB, care pică, iar atunci mediul este destul de încâlcit. Ce aş spune totuşi este că scăderile acestea nu au legătură aproape deloc cu partea de fundamentals. Cred că sunt venite din flows, din repoziţionare, cred că este o teamă şi o exprimare a faptului că portofoliile au fost supraaglomerate de aceleaşi câteva active în 2020-2021. Nu cred că are legătură cu fundamentele companiilor, la nivel macro, nu pe fiecare caz în parte. Nici nu cred că piaţa se teme de un regim radical nou al Fed, percepţia majoritară în momentul de faţă este că Fed-ul o să se grăbească şi o să accelereze foarte mult ritmul creşterii de dobândă. Sunt convins că Fed va fi într-un ciclu clasic de creştere a dobânzilor, dar nu sunt deloc convins că va accelera procesul”, spune Mihai Nichişoiu pentru ZF.

Toate cele 19 acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti, adică cele incluse în structura indicelui principal BET, erau pe minus vineri după-amiză, de la 1% la Electrica la minus 5% pentru MedLife, pe o bursă în scădere prin prisma indicelui BET cu 2,3%, arată datele agregate de ZF.

Astfel, Bursa de la Bucureşti se corelează cu cele europene, care au la ora redactării acestei ştiri scăderi precum 2% la Frankfurt, 1,7% la Milano, 1,1% pe FTSE 100, potrivit Market Watch.

Unii analişti ai pieţei de capital consideră că şi temerile recente, cu privire la anunţul Rusiei de a cere retragerea NATO din România şi Bulgaria, ceea ce a dus la convocarea CSAT de către preşedintele Iohannis, ar putea sta la baza scăderilor de vineri.

“Ştiu că la noi piaţa este foarte preocupată de incidentele dintre Rusia şi Ucraina, dar privind din afară, lucrurile arată totuşi un pic altfel, în sensul că în continuare factorul predominant este repricingul Fed-ului, care într-adevăr s-a întâmplat în slow motion, iar acum capată un momentum ceva mai agresiv. Dar aşa se întâmplă mai mereu, pieţele nu sunt tocmai eficiente şi au nevoie de ceva timp să integreze noua informaţie. Fed-ul a făcut turnura în noiembrie şi a fost nevoie de aproape trei luni ca pieţele să reacţioneze în consecinţa faptului că Fed este serios în lucrurile pe care le comunică. Am trecut de la mediul acesta foarte confortabil, cu Fed cu mult în urma inflaţiei, care era foarte calm şi pregătit să aştepte o eternitate, la un Fed care pare că are prea mulţi cartofi fierbinţi în cele două mâini şi nu ştie exact cum să scape de ei. Avem repricingul acesta de la două, spre trei, spre chiar patru creşteri de dobândă în 2022, iar piaţa, la nivelul acesta foarte ridicat, nu este deloc confortabilă cu noua perspectivă”, explică Mihai Nichişoiu.

Cu scăderea de vineri, indicele principal BET înregistrează o dinamică negativă de 1,75% de la începutul acestui an. Singurul indice bursier de la Bucureşti care este pe plus momentan în 2022 este BET AeRO cu 0,13%.

Indicele BET-NG al companiilor din energie a înregistrat de la începutul anului cele mai mari scăderi din rândul tuturor indicilor locali, având doar trei şedinţe pe plus din 15, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

“Mi se pare că cea mai elocventă imagine vizavi de complexul acesta de energie la BVB este dată de Nuclearelectrica, pentru că a avut maxim undeva la finalul anului trecut după care a existat un fenomen de distribuţie în primele două săptămâni din ianuarie, aşa cum îl numesc analiştii tehnici. Cotaţiile s-au aplatizat uşor sub maxime, iar de câteva zile Nuclearelectrica coboară. În mare parte din Europa preţurile sunt plafonate şi există tentaţia aceasta politică de a plafona încă şi mai agresiv cotaţiile pe energie. În al doilea rând, poate exista o tentaţie foarte mare asupra taxării vizavi de companii, aşa cum acum câţiva ani a existat pe partea de bănci. Deci chiar dacă ar continua criza de energie, nu sunt convins că ar fi şi mai bine pentru investitori”, spune Mihai Nichişoiu.

Legat de sectorul energetic, analistul adaugă faptul că în Europa şi în lume în general, preţurile la gaze naturale coboară destul de vertiginos încă din noiembrie. “Dacă vorbim de companiile din energie, noi trăim zilele acestea o dezbatere ascuţită în spaţiul public din România vizavi de facturi, dar ceea ce se întâmplă în Europa şi în lume în general este că preţurile la gaze naturale coboară destul de vertiginos încă din noiembrie, o dată pentru că este foarte-foarte greu ca pentru o criză în energie, mai ales pe filiera asta a gazului, dar şi pe partea producerii energiei electrice, să dureze prea mult, pentru că orice minus este destul de bine astupat. Am avut relatări că Statele Unite sunt pregătite să exporte încă şi mai mult gaz în Europa şi mai există un articol despre intenţia chinezilor de a da drumul foarte agresiv la robinetul exporturilor de gaze naturale către Europa. Golurile acestea pe supply le poţi acoperi după un timp. În al doilea rând, cred că este un exit din complexul acesta de energie şi care are legătură cu Fed.”

Pe de altă parte, Mihai Nichişoiu spune că IPO-urile reprezintă unul dintre segmentele care s-au autocorectat în 2021.

“Cam tot ceea ce a beneficiat de confortul generat de Fed în ultimii doi ani, nu doar companii care au stat la bursă foarte bine în timpul pandemiei, ca Netflix, Peloton, dar şi companii de software, big data, multe evaluate foarte sus vizavi de nişte profituri pe care le-ar putea obţine peste cinci sau 10 ani. Acest complex este măturat bine de câteva săptămâni. Şi alte segmente s-au autocorectat în 2021, inclusiv segmentul IPO-urilor. Nu şi-au revenit în a doua jumătate a anului. Există un articol foarte interesant pe CNBC despre performanţa slabă a IPO-urilor din Statele Unite în 2021. IPO-urile din Statele Unite le poţi asimila cu plasamentele private din România. Un plasament privat în România ar fi un IPO în SUA ţinând cont de restricţiile de participare pentru retail într-un IPO în Statele Unite. Este foarte interesant că acest trend de listări la BVB seamănă foarte mult ca dinamică în ultimele 12 luni cu ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite. Factorii care au condus la această evoluţie modestă în 2021 în SUA sunt de asemenea factori pe care îi întâlnim şi aici. Energia verde de asemenea s-a corectat foarte mult chiar înainte ca Fed să aibă acest semnal nou şi nu îşi revine, ba chiar scade zilele acestea”, spune Mihai Nichişoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO