Burse - Fonduri mutuale

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management: Pe de o parte, banii se prezervă şi se înmulţesc în acţiuni. Aici m-aş uita, nu neaparat la partea pozitivă că înmulţim banii şi poate îi dublăm, dar acţiunile sunt singura clasă de active financiare care ţin pasul cu inflaţia pe termen lung

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2022

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management: Pe de o parte,...

Autor: Mircea Nica

25.10.2022, 15:15 484

Acţiunile sunt singura clasă de active financiare care ţin pasul cu inflaţia pe termen lung, având în vedere că în mai mult de 60% din cazuri, pe termen lung, depozitele pierd lupta cu inflaţia şi în acelaşi timp, pe partea de obligaţiuni, aproximativ 50% din cazuri obligaţiunile pierd lupta cu inflaţia pe termen lung, a spus Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, în cadrul Conferinţei ZF Piaţa de Capital 2022.

“Pe de o parte, banii se prezervă şi se înmulţesc în acţiuni. Aici m-aş uita, nu neaparat la partea pozitivă că înmulţim banii şi poate îi dublăm, dar acţiunile sunt singura clasă de active financiare care ţin pasul cu inflaţia pe termen lung. Dacă ne uităm în mai mult de 60% din cazuri pe termen lung depozitele pierd lupta cu inflaţia şi probabil în contextul curent cu datorii foarte ridicate vor pierde destul de mult în perioada următoare, în anii şi poate deceniile care vor urma. Pe partea de obligaţiuni cam în 50% din cazuri obligaţiunile pierd lupta cu inflaţia pe termen lung, însă pe orizont 10-15 ani, acţiunile mereu reuşesc să aducă randamente real positive. Aici vorbim de partea de protecţie”, susţine Mihai Purcărea.

Ce a mai spus Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management:

Nu contează neaparat că îi dublăm, triplăm sau îi creştem cu 10%, contează în primul rând să ne prezervăm puterea de cumpărare.

Ce se va întâmpla în următoarele luni este greu de zis şi cred că nimeni nu poate să spună. Trebuie să ne aducem puţin aminte că pieţele financiare anticipează totuşi. obligaţiunile au început să scadă din luna noiembrie anul trecut, înainte de a vedea primele majorări de dobândă.

Acţiunile au început să scadă deja cam de 9 luni peste tot în lume. Anticipează şi momentan nu avem o recesiune, nu avem o scădere dramatică a PIB-ului în niciuna din marile economii. Dacă o să avem o concretizare a recesiunii este deja ce s-a reflectat în preţul activelor. Nu aş mai fi aşa negativ.

S-ar putea să fie momentul să mă uit puţin la faptul că pot cumpăra în momentul de faţă acţiuni cu 30-40% mai ieftin şi dacă gândesc în perspectivă pe termen lung ar putea fi un moment bun de achiziţie, pot investi în obligaţiuni cu randament de 8% în euro, acum un an jumătate era 1,5%. Un randament de 8% în euro pe următorii 10 ani s-ar putea să nu fie chiar aşa de rău.

S-ar putea să ne apropiem de perioade în care va fi interesant să facem investiţii, dar trebuie să ne asumăm volatilitatea. Probabil vor fi fluctuaţii destul de mari în perioad următoare pentru că incertitudinea este extrem de mare. Diversificarea o vorbim cu toţii, dar este cheie. Dacă ne uităm şi am fi investit doar în obligaţiuni în ultimul an am fi plâns pentru că obligaţiunile au avut cel mai rău an din ultima sută de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO