Burse - Fonduri mutuale

Mihai Purcărea, CEO BRD AM, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România: Avem nevoie să vină companii similiare Hidroelectrica la Bursa de Valori şi sperăm să le vedem curând, altfel vom fi uşor, uşor forţaţi să investim în afara României

Mihai Purcărea, CEO BRD AM, cel mai mare administrator...

Autor: Liviu Popescu

10.02.2025, 13:44 2424

Efectul puternic pozitiv pentru Bursa de Valori Bucureşti al listării Hidroelectrica (H2O), într-o ofertă record de 9,2 mld. lei prin exit-ul Fondului Proprietatea în vara lui 2023 şi care a dus piaţa de capital la noi maxime, pare a se fi stins pe fondul unor corecţii semnificative în ultimele luni din 2024 şi a lipsei unor mari intrări la tranzacţionare. Cu alte cuvinte, activitatea Bursei de Valori pe segmentul de acţiuni şi nu numai ar trebui impulsionată. Deci ce punem în loc?

“Avem nevoie să mai vină companii similare Hidroelectrica la Bursa de Valori şi sperăm să le vedem, altfel vom fi uşor, uşor forţaţi să investim în afara României. Prin listare toate parţile beneficiază de asta”, spune Mihai Purcărea, CEO BRD AM, administrator cu active de circa 6 mld. lei. Purcărea a fost prezent luni la un eveniment organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) în care s-a dezbătut despre apropierea bornei de 1 milion de investitori (atât în fonduri deschise cât şi fonduri închise) pentru întreaga industrie. Activele la final de 2024 erau de 46 mld. lei (din care 27 mld. lei fondurile deschise).

Purcărea a menţionat că investiţiile cresc în contextul salariul mediu a urcat cu 70% în ultimii 5 ani, ceee ce se reflectă în venitul disponibil pentru investiţii. “Banii vin spre investiţii şI este un punct de inflexiune în care economiile cresc mai accelerat”.

Potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), în România la final de 2023 fondurile de instrumente cu venit fix aveau 66% din activele fondurilor de investiţii, la jumătate faţă de Uniunea Europeană. Pe acţiuni ponderea în active era de 21% în Romania, pe când în Europa de 44%.

Tot la final de 2023 – cele mai recente date - în România ponderea depozitelor şi numerarului în averea gospodăriilor din România era de 36%, pe când fondurile de investiţii aveau 2%. În UE, ponderile erau de 32% respectiv 10%, deci cu mult peste România în ceea ce priveşte investiţiile, în timp ce în SUA ponderile erau de 12% respectiv 22%, deci o situaţie la polul opus faţă de Europa.

Cu privire la distribuţia pe cont global, Cristi Pascu, vicepreşedinte AAF, a spus că sunt într-un stadiu aproape final pentru implementarea acestui proiect. “Acum stabilim din punct de vedere tehnic cum facem implementarea”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri