Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Economiei a încasat dividende de 300 mil. lei, de opt ori peste anul trecut

Ministerul Economiei a încasat dividende de 300 mil....

Autor: Carol Dan

18.11.2015, 00:06 691
Ministerul Economiei a încasat în acest an dividende de 300,8 mil. lei (68,3 mil. euro), de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul de 38,5 mil. lei din 2014, spun reprezentanţii instituţiei conduse până ieri de Mihai Tudose.

Totodată, în prima jumătate a acestui an com­paniile aflate în por­to­foliul Mi­nisterului Eco­no­miei au înre­gistrat o creştere de peste 12 ori a volu­mu­lui investiţiilor, de peste opt ori a veniturilor totale şi a cifrei de afaceri, precum şi un avans de patru ori al cheltuielilor.

Sub umbrela Ministerului Eco­no­miei stau transportatorii de energie Trans­electrica (TEL) şi gaze Transgaz (TGN), constructorul de elicoptere IAR (IARV), dar şi combinatul chimic Oltchim (OLT), deşi acesta din urmă nu a plătit dividende, fiind în insolvenţă.

Companiile de stat din România au avut anul trecut o cifră de afaceri cu­mulată de 62 miliarde de lei, cel mai mare aport re­venind societăţilor din domeniul energetic. Pe de altă parte, plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la apro­xi­mativ 25 mld. lei, de­pă­şind 40% din cifra de afa­ceri, în timp ce la firmele pri­vate arieratele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afaceri.

Tudose a fost înlocuit la conducerea Minis­terului Economiei de Costin Borc, director general al CRH, grupul care a preluat operaţiunile locale ale producătorului de ciment Lafarge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO