Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Economiei a respins cererea Fondului Proprietatea privind dividendele suplimentare în valoare de 1,25 miliarde de lei la Hidroelectrica

Ministerul Economiei a respins cererea Fondului...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

17.12.2019, 17:04 431

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a respins marţi cererea Fondului Proprietatea pentru distribuirea sumei de 1,25 miliarde de lei drept dividende suplimentare de către Hidroelectrica, potrivit deciziei AGA publicată pe site-ul producătorului de energie.

"Cu majoritatea voturilor exprimate de acţionarii prezenţi în cadrul şedinţei prin reprezentanţi, nu se aprobă distribuirea sumei de 1.250.000.000 lei către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare", se arată în decizia acţionarilor.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX încă de la începutul lunii decembrie că la Ministerul Economiei nu a ajuns nicio cerere oficială de la Finanţe pentru a lua dividende suplimentare şi că în lipsa unei astfel de solicitări banii vor rămâne în companii pentru investiţii.

În 9 decembrie, directorul general al Hidroelectrica Bogdan Badea spunea pentru MEDIAFAX că se va face o analiză şi ulterior şi o propunere acţionarilor cu privire la distribuţia banilor care au fost prevăzuţi în Bugetul pentru 2019 de către PSD. Badea se pronunţase anterior împotriva luării banilor din companie.

“Vom face o propunere către adunarea generală a acţionarilor. Dividende suplimentare s-au acordat tot timpul, trebuie să vedem din punctul de vedere al fluxurilor de numerar, că aici este chestiunea, dacă se poate să dăm curs solicitării Fondului Proprietatea, dacă discutăm de alt cuantum sau dacă nu dăm deloc dividende suplimentare. Noi vom face toate analizele necesare şi vom propune acţionarilor, mai departe este decizia lor”, a spus atunci directorul general al Hidroelectrica.

Compania naţională a demarat recent acţiunile aferente procesului de fuziune şi achiziţii pentru activele pe care grupurile CEZ şi Enel doresc să le vândă într-un interval de 1-2 ani.

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, societăţi cu importanţă strategică pentru stat şi un necesar ridicat de investiţii, dividende suplimentare în cuantum de 1,73 miliarde de lei. FP este acţionar minoritar la aceste companii, iar dividendele ar aduce 314 milioane de lei în conturile Fondului, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare de acţiuni ce va demara la începutul anului viitor.

Următoarea adunare este cea de la Nuclearelectrica, din 19 decembrie, companie de la care FP a cerut 512,5 milioane de lei. Producătorul de energie s-a pronunţat de asemenea împotriva dividendelor suplimentare, în condiţiile în care are nevoie de bani pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO