Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Energiei pune umărul la secarea de bani a Hidroelectrica şi acceptă solicitarea Fondului Proprietatea de dividende suplimentare: statul român ia 1,84 mld. lei sub formă de dividende, iar 460 mil. lei merg la Fond

Ministerul Energiei pune umărul la secarea de bani a...

Autor: Liviu Popescu

13.05.2021, 15:33 15286

​Ministerul Energiei, acţionar cu 80% la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, ar fi aprobat astăzi propunerea Fondului Proprietatea, celălalt acţionar al companiei, pentru repartizarea a 1 miliard de lei sub formă de dividende suplimentare din rezultatul reportat, potrivit informaţiilor ZF.

De asemenea, undă verde ar fi primit şi propunerea de dividende înaintă de Hidroelectrica, respectiv de 1,3 miliarde de lei din profitul pe 2020, ceea ce înseamnă că cea mai profitabilă companie de stat din România urmează să distribuie anul acesta 2,3 miliarde de lei sub formă de dividende către cei doi acţionari.

Astfel statul român va primi 1,84 mld. lei iar restul de circa 460 mil. lei va merge către FP. Potrivit datelor la final de 2020, Hidroelectrica avea 1,7 mld. lei in depozite si 2,084 mld. lei rezultat reportat.

Pe 12 aprilie Hidroelectrica a propus repartizarea a 1,3 miliarde de lei sub formă de dividende din profitul net contabil de 1,45 miliarde de lei din anul 2020, adică o rată de repartizare de 90%, potivit calculelor ZF din convocatorul publicat luni pe site-ul companiei.

Ulterior, pe 28 aprilie Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar cu un pachet de 20%, a solicitat aprobarea distribuirii sumei de 1 miliard de lei către acţionarii societăţii din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve de reeveluare. Plata dividendelor este până la 30 septembrie 2020.

Hidroelectrica, cea mai aşteptată listare la bursa de la Bucureşti, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 1,45 miliarde de lei, în creştere cu 4,8% faţă de anul precedent, dar cu venituri în scădere cu 8,7% la 3,8 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO