Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor a deschis 19 procese împotriva Rompetrol după ce s-a trezit acţionar la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa

04.11.2010, 23:42 33

Ministerul Finanţelor a iniţiat 19 acţiuni în instanţă prin carecere suspendarea şi anularea hotărârilor Adunărilor Generale aleAcţionarilor (AGA) de la Rompetrol Rafinare (RRC) prin careacţionarii kazahi ai companiei au aprobat conversia în acţiuni aobligaţiunilor nerăscumpărate de la statul român, în valoare de 517mil. euro.

În AGA din 30 septembrie 2010, grupul Rompetrol, controlat decompania kazahă KazMunaiGaz, a aprobat ca statul să primească 44,6%din acţiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia în loculobligaţiunilor nerăscumpărate. Kazahii au plătit doar 54 mil. eurodin datoria totală de 571 mil. euro pe care Rompetrol Rafinare oavea faţă de stat, care a fost transformată în 2003 în obligaţiuniconvertibile cu maturitatea de şapte ani. Kazahii au susţinut că nuau bani pentru a achita întreaga datorie şi că au dreptul, princonvenţia de emisiune a obligaţiunilor, să transforme obligaţiunilenerăscumpărate în acţiuni. De cealaltă parte, MinisterulFinanţelor, care are nevoie de bani la buget, a insistat ca datoriasă fie plătită în întregime, ajungând chiar să pună sechestru peactivele rafinăriei. După 30 septembrie, kazahii au anunţat că suntdispuşi să cumpere acţiunile statului la Petromidia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO