Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor anunţă că a ajuns la o participaţie de aproape 6% din Fondul Proprietatea

Ministerul Finanţelor anunţă că a ajuns la o...

Autor: Eduard Ivanovici

01.04.2022, 17:26 1478

Ministerul Finanţelor deţinea în data de 30 martie 2022 un număr de peste 370 de milioane de drepturi de vot la Fondul Proprietatea, reprezentând o participaţie de 5,9726%, conform unui raport de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Franklin Templeton International Services, în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea S.A., prin prezenta, informează că Ministerul Finanţelor a trimis o raportare cu privire la deţinerile peste pragul de 5% din totalul drepturilor de vot pe care le are în Fond”, reiese din document.

Capitalizarea Fondului Proprietatea este de 13,5 miliarde de lei, acţiunile FP apreciindu-se cu 6% în 2022. Astăzi, la ora 17:15, acţiunile FP nu înregistrau nicio dinamică la BVB, pe tranzacţii totale de 2,8 milioane de lei.

La începutul lunii februarie, Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al Guvernului şi statului român, a virat capitalul social nevărsat de 18 ani la Fondul Proprietatea, devenind astfel acţionar al Fondului. Ministerul a achitat suma de 189,2 milioane de lei, constituind plata aferentă tuturor acţiunilor neplătite deţinute de statul român la FP.

Pe 31 decembrie, statul deţinea circa 363,8 milioane de acţiuni neplătite, fiecare acţiune având o valoare nominală de 0,52 de lei.

Fondul are o participaţie de 19,9% (1,8 miliarde de euro) la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. Ieri, acţionarii Hidroelectrica au aprobat în adunarea generală declanşarea eforturilor de listare la BVB a pachetului de 19,9% deţinut de FP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO