• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor vinde titluri de Fidelis din 22 iunie până pe 12 iulie pentru investitorii de la bursa de la Bucureşti, într-o ofertă suprapusă cu vânzarea de acţiuni One United Properties. Dobânzi de 2,95% pe an şi 3,25% pentru lei şi 1% pentru euro

Ministerul Finanţelor vinde titluri de Fidelis din 22 iunie până pe 12 iulie pentru investitorii de la bursa de la Bucureşti, într-o ofertă suprapusă cu vânzarea de acţiuni One United Properties. Dobânzi de 2,95% pe an şi 3,25% pentru lei şi 1% pentru euro

Autor: Liviu Popescu

18.06.2021, 12:28 10044

Ministerul Finanţelor, conduse de Alexandru Nazare, urmează să vândă titluri de stat Fidelis pentru investitorii de la bursa de la Bucureşti din 22 iunie şi până pe 12 iulie într-o ofertă care se va suprapune şi cu vânzarea de acţiuni a One United Properties, cea care începe pe 22 iunie şi se termină pe 2 iulie, potrivit datelor ZF.

Emisiunea de titluri de stat Fidelis va fi structurată pe două tranşe: lei – cu scadenţa în iulie 2022 şi 2,95% dobândă pe an, alta cu scadenţa în iulie 2023 şi 3,25% dobândă pe an, şi cea în euro – 1% pe an şi iulie 2023 scadenţa. Aceasta este a patra emisiune de titluri de stat pe care MFP o desfăşoară prin intermediul bursei de la Bucureşti.

Update: Informaţia a fost confirmată oficial printr-un comunicat al MFP care poate fi citit integral mai jos:

În perioada 22 iunie - 12 iulie 2021, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã şi B.R.D. – Groupe Société Générale titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat în lei au scadenţe de 1 an şi 2 ani, cu dobânzi anuale de 2,95% şi respectiv de 3,25%, iar cele în euro au scadenţã de 2 ani şi dobândã anualã de 1,00%.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

„Ministerul Finanţelor pune din nou la dispoziţia persoanelor fizice un instrument financiar de investiţii avantajos, prin intermediul Programului FIDELIS. Dobânzile oferite, neimpozitarea câştigurilor de capital şi a veniturilor din dobânzi, precum şi lipsa comisioanelor la subscriere, fac din acest instrument un mijloc atractiv de economisire pentru persoanele fizice care dispun de excedente în lei sau euro. Îi îndemn pe români sã se informeze cu privire la beneficiile şi condiţiile financiare ale programului şi sã investeascã în titlurile de stat FIDELIS prin intermediul bãncilor partenere", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundarã interbancarã. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

„In aproape un an de la lansarea primei oferte publice Fidelis din 2020 si, judecand dupa sumele atrase, programul a dovedit ca este unul foarte util atat pentru Ministerul Finantelor, pentru piata de capital, dar mai ales pentru cei care aleg sa-si plaseze banii in aceste instrumente financiare. Titlurile de stat Fidelis ofera investitorilor un avantaj suplimentar, dinamism si flexibilitate in administrarea portofoliilor, prin faptul ca pot fi tranzactionate oricand la Bursa de Valori Bucuresti. Statul, prin Ministerul Finantelor, dovedeste ca ne este un partener in dezvoltarea pietei de capital din Romania”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Titlurile de stat sunt plasamente potrivite pentru investitorii care vor sa isi adauge in portofolii investitii cu grad de risc foarte redus. Succesul emisiunilor Fidelis de pana acum ne arata ca din ce in ce mai multi oameni au inteles utilitatea acestor titluri de stat si si-au plasat cu incredere banii. Titlurile de stat Fidelis sunt, totodata, si o prima investitie pe piata de capital pentru cei care nu au fost dispusi sa faca acest pas pana acum”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787