Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în această săptămână 1,3 mld.lei şi 250 mil.euro de la bănci

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în această...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2019, 12:41 6529

Ministerul Finanţelor va organiza în această săptămână licitaţii pentru titluri de stat în valoare totală de 1,3 miliarde lei şi 250 milioane de euro, în cadrul unor emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe cuprinse între un an şi 10 ani.

Astfel, ministerul va plasa luni o emisiune de obligaţiuni de 500 milioane lei, cu scadenţa peste 3,3 ani, miercuri două emisiuni cu valoare totală de 250 milioane euro, cu scadenţe la 4,6 ani respectiv 1,8 ani, iar joi alte două emisiuni de câte 400 milioane lei, cu scandeţa la un an, respectiv 9,8 ani.

În aprilie, Finanţele au plasat obligaţiuni de aproape 3,2 miliarde lei, mai puţin decât suma stabilită iniţial, de 3,6 miliarde lei. 

Suma totală planificată pentru luna mai se ridică la  3,2 miliarde lei şi 250 milioane euro, plus 480 milioane lei în oferte necompetitive.

Ministerul Finanţelor a anunţat că, în con­textul implementării planului anual de fi­nan­ţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada 2019 - 2020 are în vedere emiterea de euro­obli­gaţiuni în valoare de aproximativ 8,25 mld. euro (echivalent), din care 3 mld. euro au fost deja emise în data de 03 aprilie 2019.

Tot în această săptămână, agenţia Fitch va anunţa ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută şi moneda locală, analiştii Unicredit Bank estimând menţinerea acestuia la nivelul  BBB-, cu perspectiva stabilă.

Comparativ, Ungaria are tot BBB-, dar cu perspectivă pozitivă, iar Bulgaria BBB (stabil), în timp ce Polonia are A- şi Cehia AA-. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO