Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii de la PTR le cer kazahilor dividende mai mari

15.04.2010, 23:05 33

Actionarii minoritari ai companiei de servicii petroliereRompetrol Well Services (PTR), controlata de grupul kazahKazMunaiGaz prin intermediul Rompetrol Group, au solicitatmajorarea dividendului brut pe care compania il va distribui dinprofitul anului trecut de la 0,015 lei/actiune (propunereaConsiliului de Administratie) la 0,025 lei/actiune.

Grupul Rompetrol detine 70% din actiunile Rompetrol WellServices dupa ce a cumparat circa 19% din actiuni in cadrul oferteipublice de preluare derulata la inceputul acestui an. Cei mai multidintre actionari au refuzat pretul oferit de kazahi, de 0,43lei/actiune, preferand sa-si pastreze participatiile. Dupaincheierea ofertei, actiunile PTR au sarit cu 35%,tranzactionandu-se ieri la 0,57 lei/actiune. In ciuda propunerii decrestere a dividendului, actiunile PTR au scazut ieri cu 2%, inconditiile in care decizia finala apartine kazahilor, care suntmajoritari.

Printre cei mai mari actionari minoritari ai PTR se numarafondul de investitii olandez MEI si senatorul UDMR AttilaVerestoy.

Kazahii au anuntat investitii de 200 de milioane dedolari la Petromidia

KazMunaiGaz (KMG) intentioneaza sa aloce 200 mil. dolari pentrumodernizarea Rompetrol, a anuntat directorul pentru strategie siadministrarea activelor, Ardak Kassimbek. Compania kazaha nu adetaliat insa in ce vor consta investitiile, insa o partesemnificativa ar putea fi alocate pentru rafinaria Petromidia.

Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol,care opereaza rafinaria Petromidia, si-a bugetat pentru acest aninvestitii de 150 mil. dolari, din care aproape 120 mil. dolaripentru cresterea capacitatii de prelucrare a rafinariei la peste 5milioane de tone de titei pe an. Alte 14 mil. dolari sunt destinatecresterii eficientei energetice a rafinariei, iar 10 mil. dolarireprezinta investitii de mediu.

Anuntul privind investitiile in Rompetrol vin in contextul incare Rompetrol Rafinare are de platit in acest an 571 mil. eurostatului roman, reprezentand contravaloarea obligatiunilor emise decompanie in 2003 pentru a amana plata datoriilor istorice. Kazahii,care au platit circa 1,7 mld. dolari pentru achizitia grupuluiRompetrol si inca 90 mil. euro pentru participatiile minoritare dela Rompetrol Rafinare, au insa si varianta de a rascumpara doar oparte din obligatiuni, iar pentru restul sumei statul ar puteaprimi actiuni la RRC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO