Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii pun presiune pe Călburean la Dafora

Minoritarii pun presiune pe Călburean la Dafora

Autor: Andrei Chirileasa

05.12.2011, 00:07 1070

Consiliul de Administraţie al companiei de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean (desen), a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) având pe ordinea de zi alegerea membrilor Consiliului de Administraţie prin metoda votului cumulativ.

Cererea de convocare a AGA a fost formulată de firma Foraj Sonde Craiova (FOSB), principalul acţionar minoritar al Dafora, cu circa 12% din acţiuni. Foraj Sonde Craiova, care este şi unul dintre principalii concurenţi ai Dafora, este controlată de fraţii Marius şi Emil Cristescu.

Aceştia au intrat în acţionariatul Dafora la începutul lui 2009, când bursa de la Bucureşti a atins minimele ultimilor ani, cumpărând 5% din companie pentru circa 300.000 de euro. Foraj Sonde Craiova şi-a consolidat apoi participaţia, ajungând în prezent să deţină circa 12% din Dafora. Firma fraţilor Cristescu a solicitat în ultimii ani conducerii Dafora să facă publice mai multe informaţii cu privire la contractele semnate, însă Gheorghe Călburean a refuzat, motivând că Foraj Sonde Craiova este un concurent direct.

Acum, firma de foraj din Craiova are ocazia să-şi numească cel puţin un reprezentant în Consiliul de Administraţie al Dafora, ceea ce va creşte presiunea asupra acţionarului majoritar. Călburean deţine direct circa 49% din Dafora şi încă un pachet de 7% prin intermediul firmei Dafora Group.

Dafora a avut la nouă luni afaceri de 115 mil. lei şi pierderi de 7 mil. lei. Compania are o capitalizare de circa 65 mil. lei (15 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO