Burse - Fonduri mutuale

Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al ASF: Drumul nostru european în piaţa de capital mai are de parcurs nişte paşi, iar unul dintre ei ar fi contrapartea centrală. După cum vedeţi până şi acţionariatul BVB este divizat

Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al ASF: Drumul...

Autor: Alex Ciutacu

23.02.2019, 11:01 777

Acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti este „divizat”, drept dovadă prezenţa în cadrul celei mai recente Adunări Generale, unde au fost prezenţi doar 56% dintre acţionari, explică Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al ASF.

„Drumul nostru european în piaţa de capital mai are de parcurs nişte paşi, iar unul dintre ele ar fi contrapartea centrală. După cum vedeţi până şi acţionariatul BVB este divizat. Dacă vă uitaţi la ultima Adunare Generală unde s-a aprobat înfiinţarea contrapărţii centrale, au fost prezenţi doar 56%. Incluisv la nivelul managementului şi al consiliului de administraţie există diferenţe mari. Există gruparea care vrea şi gruparea care nu vrea”, spune Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al ASF, în cadrul unui eveniment organizat de Piaţa Financiară.

Săptămâna aceasta, Adrian Tănase, şeful BVB a declarat că Bursa de la Bucureşti are mari şanse de a trece anul acesta sau anul viitor la statutul de piaţă emergentă încât a împlinit condiţiile necesare anul trecut şi trebuie să se menţine anul acesta.

„Nu avem nicio şansă să trecem la emergentă doar declarând. (...) Eu am spus mereu că era suficientă listarea Hidroelectrica pentru ca România să treacă la emergentă. Din motive de neînţeles pentru cei care au condus acel minister, nici măcar nu s-a avansat o propunere legislativă”, adaugă Ursache.

Acesta apreciază că BVB nu mai este atât de implicată în prezent în atragerea de lichiditate şi noi deponenţi ca în trecut.

„Oamenii cu funcţii, indiferent unde sunt, trebuie să se ocupe de probleme pentru că şi bursa este o structură care trebuie să dea randament, să dea profit. Dacă vreţi, pot spune cu sinceritate, pe timpul lui Sobolewski (n.red: fostul şef al bursei) preocuparea pentru lichiditate şi pentru atragerea de noi deponenţi era mult mai pregnantă decât cea din actuala structură a conducerii BVB”, spune fostul vicepreşedinte ASF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO