Burse - Fonduri mutuale

Mittal Steel Galati: La capacitate maxima vom produce de 3 miliarde de euro

Mittal Steel Galati: La capacitate maxima vom produce de 3 miliarde de euro
15.06.2007, 19:14 303

Sidex este una dintre primele trei companii din Romania, dupa Petrom si Lukoil, evolutia combinatului influentand multe businessuri. "La capacitate maxima ar trebui sa depasim 3 miliarde de euro", a declarat Augustine Kochuparampil, CEO la Mittal Steel Galati, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
El spune ca, la fel ca si grupul Arcelor Mittal din care face parte, combinatul de la Galati a beneficiat de o piata favorabila in prima parte a acestui an, caracterizata printr-o cerere in crestere si preturi mai ridicate.
"Cu sprijinul birourilor de vanzare din Vest am putut sa ne vindem mai bine produsele in prima parte a anului si am obtinut rezultate operationale mai bune. In primul trimestru am vandut cu 10% mai mult decat am produs pentru ca cererea a fost foarte ridicata, iar trimestrul al doilea arata la fel de bine. In aceste conditii credem ca putem depasi pragul de 2 mld. euro", sustine Kochuparampil.
Anul trecut, Mittal Steel Galati a realizat o cifra de afaceri de 1,72 miliarde de euro, in usoara scadere fata de 2005, obtinand un profit net de 47,3 milioane de euro, fata de pierderi de 44 mil. euro in anul precedent.
Directorul se asteapta ca piata otelului din Romania sa creasca cu circa 7-8% in acest an. Strategia grupului Arcelor Mittal pentru combinatul de la Galati prevede transformarea acestuia intr-un centru de excelenta pentru productia de tabla groasa, utilizata la fabricarea conductelor de gaze si petrol sau in sectorul constructiilor navale.
"Combinatul de la Galati este unul dintre centrele de productie ale grupului care nu sunt utilizate in prezent la capacitate maxima. Teoretic, combinatul are o capacitate de productie de 8 milioane de tone de otel lichid, dar in prezent functioneaza la doua treimi din capacitate. Vrem ca in urma investitiilor pe care le vom realiza sa ajungem la un grad de utilizare de 90-95% din capacitate", a precizat Kochuparampil.
Pentru atingerea acestei tinte sunt necesare investitii estimate la peste 300 mil. $, pentru acest an compania avand programate investitii de 120 mil. $ (peste 75 mil. euro).
Pe partea de mediu, seful Mittal Steel Galati sustine ca sunt in derulare 13 proiecte care se vor finaliza pana la sfarsitul lui 2008, in valoare totala de 50 de milioane de dolari (37 mil. euro).
"Lucram cu Autoritatea de Mediu ca sa ne aliniem la normele europene pana in 2014. In urmatoarele saptamani vom finaliza lista de proiecte de mediu in acest scop. Strategia noastra are doua directii: ne asiguram ca toate instalatiile noi pe care le punem in functiune sunt de ultima ora si investim in alinierea celorlalte echipamente la normele europene de mediu", spune Kochuparampil. "Nu exista niciun motiv sa ne gandim ca vom ajunge in situatia de la Arpechim", sustine el.
La sfarsitul anului trecut, Garda de Mediu Galati a amenintat cu suspendarea autorizatiei de mediu a combinatului de la Galati, din cauza intarzierii unor masuri din planul de conformare la normele de mediu.
Mittal Steel Galati s-a confruntat in luna aprilie si cu o greva a salariatilor sindicatului Solidaritatea, care solicitau semnarea unui nou contract colectiv de munca. Conducerea combinatului a inaintat o actiune in justitie impotriva sindicalistilor, cerandu-le acestora despagubiri de 3,4 milioane de euro pentru pagubele inregistrate pe perioada celor 3 zile de greva.
Seful Mittal Steel Galati sustine insa ca procesul are legatura cu ceea ce s-a intamplat inainte de greva, cand mai multi sindicalisti au patruns in birourile conducerii de la Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO