Burse - Fonduri mutuale

Miza strategică pentru Depozitarul Central: acţionarii decid pe 27 martie cine va „construi“ noua infrastructură de decontare

Miza strategică pentru Depozitarul Central: acţionarii...

Autor: Roxana Pricop

24.03.2014, 00:08 881

Încă de anul trecut oficialii Depozitarului Central, instituţia care asigură serviciile de decontare şi compensare pentru tranzacţiile derulate pe bursa de la Bucu­reşti, au anunţat că vor să cumpere un nou sistem informatic de decontare care le va permite investitorilor să tranzacţioneze prin conturi globale „pline“ pe bursa de la Bucureşti, la fel ca pe restul pieţelor externe.

În urma unei licitaţii internaţionale, Depozitarul a primit patru oferte, iar în AGA din 27 martie, consiliul de administraţie al instituţiei le va prezenta acţionarilor ofertele şi le va face o recomandare de achiziţie.

„Avem nevoie de o infrastructură nouă, iar în acest sens, în cadrul AGA din 27 martie, vom prezenta patru oferte privind achiziţionarea unei noi platforme. Consiliul de administraţie al Depozitarului Central va face o recomandare de achiziţie pentru una din ele“, a spus Cristian Agalopol, preşe­dintele Depozitarului Central.

Oficialul nu a dorit să dea detalii cu privire la cele patru oferte motivând că licitaţia este în derulare. Însă potrivit unor surse apropiate situaţiei, conducerea Depozitarului ar dori achiziţionarea sistemului de la un furnizor al London Stock Exchange, în timp ce Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, cel mai mare acţionar al Depozitarului cu 69% din capital, ar dori achiziţionarea sistemului de la NASDAQ -OMX.

Selecţia furnizorului noului soft este importantă atât pentru că va decide cum va arăta noua infrastructură de decontare, dar şi pentru că ar putea pune bazele unei colaborări mai strânse în viitor cu respectivul furnizor de soft internaţional pentru dezvoltarea sau modernizarea altor segmente ale bursei.

Sistemul actual este destul de învechit pentru că brokerii fac operaţiunile de tranzacţionare şi de decontare a tranzacţiilor bursiere din acelaşi cont. Mai exact, atunci când pun în piaţă un ordin de cumpărare de acţiuni Petrom în numele unui client, brokerii trebuie să ştie de dinainte de a face tranzacţia cu ce bancă vor face decontarea. Astfel că acum brokerul se asigură la ce bancă-custode va face alocarea ac­ţiunilor în­ainte de a face tran­zac­ţia de achizi­ţie. Este un proces complicat care îi ia timp brokerului, în condiţiile în care el ar trebui să fie preocupat de cum face tranzacţia. Printr-un sistem nou de decontare, separat de cel de tranzacţionare, brokerul are un cont de tranzacţionare din care cumpără sau vinde acţiuni pentru clienţi, fiind preocupat de alocarea şi decontarea acţiunilor la finalul şe­dinţei de tranzac­ţionare.

Posibila diferenţă de opinii dintre Depozitar şi Bursă se va tranşa la AGA din 27 martie, zi care se anunţă des­tul de încinsă având în vedere că Ludwik Sobolew­ski, directorul general al BVB, s-a arătat nemul­ţu­mit că Bursa nu deţine suficient control asupra Depozitarului.

„Depozitarul nu are un proprietar care să îşi asume responsabilitatea pentru infrastructură. BVB nu are voie să aibă un reprezentant în conducerea Depozitarului, iar acest lucru nu este bun pentru siguranţa pieţei“, a spus săptămâna trecută directorul general al BVB în cadrul unei conferinţe organizate de ZF.

El a făcut aceste declaraţii în contextul cazului de fraudă de la Harinvest, unde Depozitarul a fost amendat de ASF şi i s-a cerut să aducă modifi­cări Codului de func­ţionare. Depozitarul a contestat raportul ASF.

Pe agenda adunării generale din 27 martie este trecută şi prezentarea stadiului în care se află aderarea la platforma paneuropeană de decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare Target2Securities (T2S), potrivit unor surse apropiate situaţiei. Această platformă va funcţiona începând din 2015 asemenea unei zone unice de decontare a tranzacţiilor de pe pieţele financiare ale Uniunii Europene.

România s-a angajat în 2012 că va adera din primul val, însă ar putea interveni modificări în termenul anunţat iniţial. Pe această platformă, decontările se fac doar în moneda europeană, iar România nu a intrat încă în zona euro.

„Există discuţii cu privire la care este momentul oportun pentru aderarea la T2S, dacă este bine să aderăm din primul val, sau în orice alt val. Prin aderarea la T2S, costurile de decontare a tranzacţiilor pe pieţele externe vor fi mult mai reduse. În prezent, există una sau două decontări în euro pe zi. Standardizarea fluxului evenimentelor corporative este o condiţie esenţială pentru aderarea la T2S, iar cu cât acest proiect se face mai repede va fi cu atât mai avantajos pentru piaţă. Prin implementarea proiectului de standardizare a evenimentelor corporative, trei din cele opt bariere identificate de grupul de lucru pentru strategia pieţei de capital vor fi eliminate“, a conchis Agalapol.

 

Ce soluţii există pentru păstrarea în siguranţă a acţiunilor

Cazul de fraudă de la societatea de brokeraj Harinvest, unde câteva zeci de investitori s-au trezit fără bani şi acţiuni în conturi, alături de cazurile similiare întâmplate în trecut ridică semne de întrebare cu privire la cât de sigure sunt conturile de acţiuni.

O soluţie de siguranţă pentru investitorii pe termen lung, care nu tranzacţionează acţiunile zilnic, este trecerea lor în secţiunea din registrul Depozitarului şi blocarea lor. Însă tarifele pe blocare a acţiunilor fac ca această măsură de siguranţă să fie extrem de costisitoare, pentru că Depozitarul percepe un tarif de 200 de lei pentru fiecare emitent blocat. Astfel că dacă un investitor are acţiuni la cinci companii, ar ajunge să plătească 1.000 de lei pentru a-şi bloca acţiunile şi asigura astfel mai multă siguranţă.

„Vom discuta în consiliul de administraţie ca tariful de blocare a acţiunilor să nu fie o povară pentru investitori, luând în calcul o scădere a costului pentru acest serviciu pentru a face acest serviciu mult mai accesibil“, a spus Cristian Agalapol, preşedintele Depozitarului Central. Pentru cei care doresc însă să tranzacţioneze acţiunile, atunci reputaţia, experienţa şi pregătirea brokerului sunt foarte importante pentru siguranţa contului. Pentru că odată ce investitorul tranzac­ţionează acţiunile pe bursă, acestea sunt mutate din secţiunea de registru a Depozitarului în secţiunea a II-a a partici­panţilor

Odată cu introducerea conturilor globale, nu se poate vedea exact cine face tranzacţiile. În cazul conturilor globale, toţi clienţii unui broker sunt trecuţi într-un singur cont global. Majoritatea brokerilor le oferă clienţilor acces la platforme online de unde aceştia îşi pot vedea în timp real situaţia şi evoluţia contului de acţiuni. Cu toate acestea, ca măsură suplimentară de siguranţă, investitorii pot cere la intervale regulate de timp de la Depozitarul Central un extras de cont care să le arate exact portofoliul de acţiuni pe care îl au. Tariful pentru emiterea unui extras de cont de la Depozitar este de 5 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO