Burse - Fonduri mutuale

Miza transferului pe bursă pentru „rasdace“: banii fondurilor de pensii, care se înmulţesc lunar cu 350 mil. lei

Miza transferului pe bursă pentru „rasdace“: banii...

Autor: Radu Bostan

12.02.2015, 09:11 589

Transferul la cota bursei va aduce câteva „rasdace“ în atenţia fondurilor de pensii private obligatorii, care încasează lunar contribuţii de 350 milioane de lei şi caută pe bursa de la Bucureşti „marfă nouă“ în care să plaseze banii viitorilor pensionari.

Aproape 4 miliarde de lei din „averea“ de 20 miliarde de lei a fondurilor de pensii ad­mi­nis­trate privat, obligatorii şi facultative, este pla­sată în acţiuni, majoritatea listate la Bucureşti, potrivit datelor asociaţiei de profil APAPR. Mutarea de pe RASDAQ pe piaţa re­gle­mentată a unor firme precum Albalact (sim­bol bursier ALBZ) va oferi fondurilor noi op­ţiuni de investiţii, dincolo de OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP) sau cele cinci SIF-uri.

Transferurile vor permite în plus ad­minis­tratorilor de fonduri de pensii să ia poziţii şi în alte sectoare decât energia sau finanţele. De exemplu, industria alimentară este repre­zen­tată în acest moment de o singură companie, Boromir Prod Buzău (SPCU), însă opţiunile vor creşte odată cu mutarea Albalact, singurul pro­ducător de lactate de pe piaţa principală. Sec­torul construcţiilor navale, reprezentat doar de Şantierul Naval Orşova (SNO), se va mai îmbogăţi cu o companie, Severnav (SEVE).

De altfel, transferul companiilor de pe RASDAQ a ajutat piaţa principală de la Bucureşti să-şi menţină diversitatea, în condiţiile în care numeroasele delistări din ultimii ani nu au fost compensate prin noi listări de companii private. Dincolo de socie­tăţile de stat listate în 2013 şi 2014, piaţa regle­mentată a crescut în ultimii şapte ani prin transferul unui prim lot de „rasdace“, înainte de adoptarea legii care desfiinţează această piaţă. Cele 20 de firme care s-au transferat de pe RASDAQ între 2008 şi 2014 au adus cu ele o capitalizare cumulată de 1,9 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO