Transferul la cota bursei va aduce câteva „rasdace“ în atenţia fondurilor de pensii private obligatorii, care încasează lunar contribuţii de 350 milioane de lei şi caută pe bursa de la Bucureşti „marfă nouă“ în care să plaseze banii viitorilor pensionari.
Aproape 4 miliarde de lei din „averea“ de 20 miliarde de lei a fondurilor de pensii administrate privat, obligatorii şi facultative, este plasată în acţiuni, majoritatea listate la Bucureşti, potrivit datelor asociaţiei de profil APAPR. Mutarea de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a unor firme precum Albalact (simbol bursier ALBZ) va oferi fondurilor noi opţiuni de investiţii, dincolo de OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP) sau cele cinci SIF-uri.
Transferurile vor permite în plus administratorilor de fonduri de pensii să ia poziţii şi în alte sectoare decât energia sau finanţele. De exemplu, industria alimentară este reprezentată în acest moment de o singură companie, Boromir Prod Buzău (SPCU), însă opţiunile vor creşte odată cu mutarea Albalact, singurul producător de lactate de pe piaţa principală. Sectorul construcţiilor navale, reprezentat doar de Şantierul Naval Orşova (SNO), se va mai îmbogăţi cu o companie, Severnav (SEVE).
De altfel, transferul companiilor de pe RASDAQ a ajutat piaţa principală de la Bucureşti să-şi menţină diversitatea, în condiţiile în care numeroasele delistări din ultimii ani nu au fost compensate prin noi listări de companii private. Dincolo de societăţile de stat listate în 2013 şi 2014, piaţa reglementată a crescut în ultimii şapte ani prin transferul unui prim lot de „rasdace“, înainte de adoptarea legii care desfiinţează această piaţă. Cele 20 de firme care s-au transferat de pe RASDAQ între 2008 şi 2014 au adus cu ele o capitalizare cumulată de 1,9 miliarde de lei.