Burse - Fonduri mutuale

Mogulii n-au noroc pe Bursa: brokerii lui Patriciu au scazut cu 80%

Mogulii n-au noroc pe Bursa: brokerii lui Patriciu au scazut cu 80%
02.07.2009, 18:23 337

La nivelul pietei, scaderea valorii tranzactiilor a fost in primul semestru de circa 50%, insa companiile de brokeraj mari, care au in spate grupuri bancare, au reusit sa se mentina mai bine decat firmele de talie medie controlate de investitori locali.

Una dintre cele mai mari scaderi a inregistrat-o firma Fairwind Securities, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a intermediat in primul semestru tranzactii de 14,8 mil. lei (3,5 mil. euro), cu 79% mai mici decat in perioada similara a lui 2008. Scaderea puternica a fost determinata si de lipsa tranzactiilor mari, dupa ce anul trecut Fairwind a intermediat preluarea de catre grupul Rompetrol, in care Patriciu detinea atunci 25% din actiuni, a participatiilor minoritare in Rompetrol SA (VEGA), firma care a fost delistata de pe piata RASDAQ, tranzactiile pe VEGA depasind 10 mil. euro. Dupa primele sase luni din acest an, Fairwind se claseaza pe locul 50 in topul brokerilor din 70 de firme de brokeraj active.
Reprezentantii Fairwind nu au fost disponibili ieri pentru comentarii. Firma de brokeraj a anuntat la finele lunii mai lansarea unei platforme de tranzactionare prin care va oferi acces investitorilor locali la actiuni listate pe 100 de piete, valoarea investitiei depasind 100.000 de dolari.
Patriciu a platit in 2007 circa 1,7 mil. euro pentru preluarea Unicredit Securities careia i-a schimbat numele ulterior in Fairwind Securities. Firma este condusa de Claudiu Simulescu, unul dintre brokerii care au fost cercetati in "dosarul Rompetrol" pentru tranzactiile derulate in aprilie 2004 la listarea Rompetrol Rafinare. Simulescu lucra atunci la firma de brokeraj TVM, actuala Eastern Securities, controlata de senatorul UDMR Attila Verestoy.
Eastern Securities a inregistrat in primul semestru o scadere a valorii tranzactiilor cu 77%, de la 87 mil. lei la 20 mil. lei (4,76 mil. euro), ceea ce a condus si la o cadere de 14 locuri in topul brokerilor, pana pe 45. Eastern este controlata de familia senatorului UDMR Attila Verestoy, care este si unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa. Portofoliul lui Verestoy se ridica la inceputul lunii iunie la peste 34 mil. lei (8 mil. euro), circa jumatate din portofoliu fiind alcatuit din actiuni la cele doua companii ale grupului Rompetrol, respectiv Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR).
La finele lui 2007, portofoliul lui Verestoy depasea 20 mil. euro, dar intre timp acesta si-a vandut o parte din detinerile importante, in special cele de la SIF-uri, plasand o parte din bani in depozite bancare. Firma de brokeraj Rombell Securities, controlata de familia senatorului PC Dan Voiculescu, si-a redus rulajul cu 70% in primul semestru, de la 55 mil. lei la 16,4 mil. lei (3,9 mil. euro). Ultima tranzactie importanta intermediata de Rombell a fost oferta publica initiala pentru listarea companiei hoteliere Casa de Bucovina (BCM), derulata in ianuarie 2008.
 
Brokerii lui Vantu si Videanu s-au tinut mai bine
Exista si firme de brokeraj controlate de investitori locali care au reusit sa-si conserve mai bine afacerile si sa avanseze in top. De exemplu, firma de brokeraj GM Invest, despre care se spune ca ar fi controlata de Sorin Ovidiu Vantu, a intermediat in primele sase luni tranzactii de 121 mil. lei (28,8 mil. euro), in scadere cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, urcand astfel pe locul 14 in topul brokerilor.
GM Invest a operat reduceri semnificative de personal in a doua jumatate a anului trecut si a inchis o serie de agentii la nivelul intregii tari. Firma de brokeraj apare ca fiind controlata de un off-shore din Cipru, Comac Limited, despre care presa a scris in repetate randuri ca ar fi controlata de Vantu, desi nu exista informatii oficiale in acest sens.
O alta firma de brokeraj care a reusit sa avanseze in top anul acesta este Equity Invest, la care ministrul economiei Adriean Videanu detine 25% din actiuni. Ceilalti actionari ai companiei sunt Raul Doicescu, patronul companiei de constructii Bog'Art, Tiberiu Postelnicu si Sida Ionescu, sotia fostului director al FPS Gheorghe Ionescu. Equity Invest a urcat 12 locuri in topul brokerilor, pana pe 30, cu tranzactii de 39 mil. lei (9,3 mil. euro), in scadere cu 22% fata de prima jumatate a lui 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO