Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Cele mai bune afaceri pe timp de criza se fac cu statul

Molnar, IFB: Cele mai bune afaceri pe timp de criza se fac cu statul
03.12.2008, 19:30 51

Bursa a reusit sa inchida sedinta de ieri pe plus, dupa ce a oscilat mai toata ziua in jurul nivelului de ieri, indicele BET al celor mai lichide 10 companii din piata urcand cu 0,1% peste nivelul de referinta, aproape de pragul suport de 3.000 de puncte. Cea mai mare urcare a consemnat-o indicele societatilor financiare, BET-FI, care a inregistrat o crestere de 0,2%. 

Trei dintre societatile financiare au consemnat ieri scaderi de pana in 0,8%, cea mai mare depreciere fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au atins pretul de 0,67 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 0,7% si respectiv actiunile SIF Transilvania S(FI3), care au coborat cu 0,3%, pana la pretul de 0,318 lei/actiune.
Actiunile SIF Moldova (SIF2) au reusit sa inchida ieri in urcare, cu 0,8%, atingand astfel pretul de 0,655 lei/actiune. Cea mai mare crestere din randul SIF-urilor de ieri au inregistrat-o actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au consemnat o apreciere de 1,5% peste nivelul de referinta, actiunile SIF Muntenia fiind tranzactionate la un ultim pret de 0,68 lei/actiune.
"Pentru a impulsiona bursa avem nevoie de un guvern de dreapta, care sa sprijine mediul de afaceri din Romania, si care cel putin pe perioada crizei sa reduca sau chiar sa sisteze politicile de protectie sociala. In vreme de criza, banii dati pe politici sociale sunt bani aruncati. Sincer cred ca un guvern de dreapta ar putea readuce Bursa pe un curs pozitiv, cel putin pe termen scurt, iar daca stirile externe incep sa se imbunatateasca, se poate da un trend ascendent Bursei", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
In sectorul energetic, nu s-au inregistrat evolutii semnificative fata de sedinta anterioara, titlurile Petrom (SNP), Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) inchizand in stationare, la nivelul de 0,18 lei/actiune, 12,3 lei/actiune si respectiv 130 lei/actiune.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat ieri o usoara apreciere, de 0,6%, atingand un pret de tranzactionare de 0,0174 lei/actiune. Evolutiile modeste ale companiilor din sectorul energetic, BET-NG, au ridicat indicele de profil cu doar 0,14%, pana la nivelul de 360 de puncte.
Societatile financiare nu au consemnat nicio modificare fata de sedinta anterioara de marti, titlurile BRD si cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC) inchizand in stationare.
Printre cei mai buni performeri din sedinta de ieri s-au numarat societatile Biofarm Bucuresti (BIO), titlurile companiei inregistrand o crestere de 2,6%, si compania de constructii si foraj Dafora Medias (DAFR). Actiunile Dafora au consemnat o crestere de 2,9%, atingand astfel pretul de 0,0427 lei/actiune.
Producatorul de sisteme din aluminiu Alumil (ALU) a inregistrat cea de-a treia crestere din sedinta de ieri, actiunile companiei urcand cu 10% peste nivelul de referinta, atingand un pret de 1,41 lei/actiune.
"Cele mai bune si cele mai sigure afaceri pe timp de criza se fac cu statul. Daca noul guvern ia in considerare o mai multa si mai buna implicare in sectorul economic si va incuraja investitiile, iar pe alocuri va suplini scaderea consumului din partea populatiei, intr-un scenariu optimist, in maxim 3-4 luni ne revenim si pornim o crestere usoara. In cel mai rau caz insa, ma astept ca piata sa-si revina din septembrie anul viitor", a apreciat in incheiere Molnar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO