Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB Finwest Arad: Cel mai mare client al meu „de retail” are peste 20 mil. euro

Interviu: Molnar, IFB Finwest Arad: Cel mai mare client al meu „de retail” are peste 20 mil. euro
04.02.2010, 23:10 1851

"Formatorii de opinie pe piata sunt brokerii pentru ca 80% dininvestitorii de pe piata asculta si de parerea brokerilor. Dacabrokerul este pesimist nu mai faci tranzactii si te retragi. Noi in2009 am fost mai optimisti si am crezut ca piata poate sa-sirevina. In martie a fost primul semnal ca s-ar putea sa avem opiata interesanta si in acel moment am inceput sa sunam clientii.Cine a crezut a crezut", povesteste Molnar, care a reusit sa faca din IFB Finwest cea mai mare firma de brokerajindependenta de pe Bursa in 2009.

El spune ca putini investitori au avut curaj sa intre in 2009 lacumparare pe Bursa, cand piata a atins niste minime multianuale,acestia fiind insa in principal investitori de calibru.

"In general investitorii cei mari au intrat, pentru ca le estemai usor sa riste. Cel mai mare client al meu «de retail» are peste20 de milioane de euro. Sunt oameni care au avere si banii pecare-i plaseaza pe Bursa pot insemna 10% din cat dispun. Suntromani persoane fizice care au peste 2 sau 3 milioane de eurodisponibile pentru asa ceva, pentru investitii", spune OctavianMolnar.

IFB Finwest a fost anul trecut cea mai mare firma de brokerajindependenta de pe Bursa, reusind sa-si majoreze rulajul pe actiunicu 8%, la 693 mil. lei (163 mil. euro), pe fondul scaderiitranzactiilor din piata cu peste 30%. Astfel, brokerii lui Molnari-au intrecut pe cei de la Broker Cluj si Intercapital Invest,batandu-se cu marii intermediari bancari precum BT Securities, KBCSecurities si Raiffeisen Capital.

Dupa un an de cresteri spectaculoase, Molnar ramane optimist sise asteapta ca Bursa sa inregistreze o crestere importanta si in2010, desi sunt tot mai multi care asteapta o corectie.

"Fata de inceputul anului ma astept la o crestere de 30-40% peBursa. Eu sunt foarte optimist. In mod normal evolutia omeniriieste in sus. O sa mergem tot inainte, nu putem merge inapoi.Populatia creste, cererea creste. Cand pragul de detinere laSIF-uri va urca la 5%, fondurile care au acum 1% din SIF vorincerca sa cumpere pana la 5%. Le este mult mai usor sa cumpereSIF-uri, pentru ca au un portofoliu diversificat si cumparand cate5% din fiecare, ei au acoperit intreaga economie romaneasca",considera Octavian Molnar.

A restructurat in 2008 reusind sa revina pe profit in2009

Directorul IFB Finwest spune ca in ultimul an comisioanele pecare casa de brokeraj le percepe pentru tranzactionarea de actiunis-au redus la jumatate, de la un nivel mediu de circa 0,9% in anul2008 pana la 0,4%-0,5% in prezent, pe fondul concurentei tot maiputernice dintre firmele de brokeraj pentru atragerea de clienti."In acest moment am ajuns la nivelul minim de comisioane raportatla volumul din piata pe care poate sa-l genereze. Veniturile totalepe care le-am realizat anul trecut reprezinta cam 60% din cat amfacut in 2008 din cauza ca au scazut foarte mult comisioanele deintermediere", explica Molnar.

El spune ca in 2008 a fost nevoit sa faca o restructuraremasiva, in urma careia a inchis peste 12 unitati si adisponibilizat cateva zeci de oameni pe fondul crizei, care adeterminat o scadere de peste 50% a valorii tranzactiilor de peBursa fata de anul de varf 2007.

"In 2008, de la 21 de unitati am ajuns la 7-8 la sfarsitulanului. Deci din 100 si ceva de oameni am ramas in 38 de oameni.N-am putut sa reducem deodata tot. Am redus cate 10 oameni pe lunapana in decembrie 2008 dupa ce am realizat in iunie ca aceastacriza este foarte adanca", spune Octavian Molnar.

Firma a revenit anul trecut pe profit, cu un castig net de circa0,6-0,7 mil. lei, dupa ce in 2008 inregistrase o pierdere de 8,8mil. lei (2,4 mil. euro), in special ca urmare a deprecieriiactiunilor din portofoliul de casa.

Listarea IFB Finwest ramane un proiect pentru urmatorii2-3 ani

Directorul IFB Finwest spune ca principalul obiectiv alsocietatii este mentinerea cotei de piata pentru a ramane cea maiputernica casa de brokeraj independenta de pe piata, directie catrecare a tins inca de cand Molnar a venit in firma in urma cu 10ani.

"De cotat nu ne-am cotat in 2008 ca a venit criza. Vrem sa nelistam si o sa facem acest lucru. In principiu, in decurs de 2-3ani de zile sigur facem pasul pe BVB. De ce nu pe Sibex? Mi se pareca Sibiul va ramane o bursa pentru futures, asa cum si Bucurestiulva ramane o piata pentru spot. Cred ca Bucurestiul n-o sa ajunganiciodata din urma Sibiu din punct de vedere al futures-ului cum siSibiul n-o sa ajunga din urma Bucurestiul la capitolul piata spot",spune Octavian Molnar, care este si membru in Consiliul deAdministratie al BVB, incepand de anul trecut.

In prezent, Broker Cluj (BRK) este singurul intermediar listatpe Bursa si are o capitalizare de 16,5 mil. euro.

Printre obiectivele IFB Finwest pentru acest an se mai numaraiesirea cu o platforma online pentru tranzactii pe pietele externe,conducerea firmei purtand discutii de circa doua luni in acest senscu o societate de brokeraj din SUA.

Directorul societatii spune ca firmele de brokeraj independentenu sunt pregatite sa ofere tranzactii in marja, iar clientii preaputin familiarizati cu aceste facilitati.

"Cred ca in Romania la ora actuala niciuna din companiile debrokeraj independente nu este asa de dezvoltata incat sa oferetranzactii in marja. Mai trebuie sa treaca cam cinci ani de zile.Nici clientii nu sunt pregatiti pentru ca la tranzactii in marjapoti sa si pierzi si nu e de vina brokerul ca tu ai luat creditulin marja. Este vorba de perceptia investitorilor. Prefer sa nu-i amdecat sa-i pierd", explica Molnar.

"Un client multumit iti aduce inca trei"

Investitorii care au primul contact cu Bursa isi aleg casa debrokeraj in principal la sfatul unei cunostinte care dejatranzactioneaza, spune directorul IFB Finwest.

"In ceea ce priveste atragerea de investitori pe piata decapital noi am incercat toate variantele. Am facut si propagandaagresiva, am avut si reclame la televizor, dar cea mai buna metodade a atrage clienti ramane acel mod de promovare de la client laclient. Adica daca un client a lucrat foarte bine cu tine tecunoaste si te recomanda mai departe. Daca ai multumit un client,el iti mai aduce inca trei. Si pozitia companiei conteaza foartemult. Cu cat esti mai sus. Lumea nu cunoaste. Este o piata lainceput, de 12-15 ani, cata cultura sa existe? Nu exista, de-abiaacum se formeaza", este de parere Octavian Molnar.

El spune ca firmele care exporta au iesit deja din criza, intimp ce companiile de constructii o duc inca rau.

"Companiile care exporta ies primele din criza. Mana de lucrufoarte ieftina, taxele reduse si cursul acesta au ajutat. Firmelede mobila au iesit din criza, nici n-au simtit foarte bine. Eu amclieti care au firme de mobila si lucreaza pe extern si stiu. Suntsi sectoare care au probleme. Constructiile, sector pe care ammizat si eu ca sa spun cinstit, au niste probleme foarte mari.Foarte multe s-au dezvoltat peste capacitate si cine nu a intelesca trebuie sa-si restranga activitatea a dat faliment", spuneMolnar.

Companiile nu sunt tentate la acest moment sa vina pe Bursa dincauza preturilor care sunt inca foarte scazute, consideradirectorul IFB. "In momentul acesta aducerea de companii pe Bursaeste foarte dificila. Preturile sunt foarte mici. Companiile foartebune nu vin pentru ca pretul este prea mic si companiile proaste nuare rost sa le aduci. Asta inseamna sa creezi o teapa pentruinvestitor", spune Octavian Molnar.

Octavian Molnar, 44 de ani

Din 1999 pana in 2004 el a fost director general al firmei debrokeraj, aceasta functie fiind ocupata acum de sotia sa, AdrianaMolnar. A inceput sa lucreze pe piata de capital in 1994 careferent in cadrul FPP I Banat-Crisana (actuala SIF Banat-Crisana),unde a condus biroul de studii de fezabilitate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO