Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Nu mai suntem o piata de tip "bear", stirile pozitive conteaza

Molnar, IFB: Nu mai suntem o piata de tip "bear", stirile pozitive conteaza
16.04.2009, 19:07 39

Cotatiile Bursei au sarit si cu 15% dupa ce conducerea BVB a propus Ministerului Finatelor Publice si comisiei de specialitate din Senat modificarea pragului minim de detinere la SIF-uri de la 1%, societatile financiare inregistrand un avans de 15% pe indicele BET-FI, in vreme ce bancile, cu aprecieri asemanatoare, au urcat cotatia indicelui BET cu aproape 7%, la nivelul de 3.000 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca piata a iesit din zona de scadere pronuntata, iar orice stire pozitiva in piata va duce la aprecieri considerabile, in timp ce stirile negative nu vor avea un impact major asupra evolutiei pietei. "Aprecierea bursei, in special cresterile pe SIF-uri, au venit in urma propunerii conducerii Bursei de majorare a pragului de detinere. Acum bursa reactioneaza la orice stire pozitiva, si daca in octombrie anul trecut, in urma unui eveniment similar am fi vazut o crestere de 3-5%, acum am vazut aprecieri de 15%. In mod cert am iesit din piata bear si ne indreptam spre o piata de tip bull", a apreciat Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Societatile financiare au inregistrat cresteri aproape de limita maxima de variatie, cea mai mica crestere fiind inregistrata de actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 14,6% peste referinta.
Bancile au inregistrat de asemenea aprecieri considerabile, cel mai mare avans fiind consemnat de titlurile Bancii Transilvania (TLV), care au urcat cu 14,1%, iar actiunile BRD cu 5,8%, atingand nivelul de 7,25 lei/actiune.
"In mod cert avem de a face cu o schimbare de trend in piata, neconfirmata inca. Nu-mi dau seama insa daca este vorba despre o perioada de acumulare sau o perioada de cresteri sustinute. Din aceasta cauza nu exclud viitoare corectii in piata, insa scaderile nu se vor generaliza", a adaugat Molnar.
In sectorul energetic, cel mai mare avans l-au inregistrat actiunile Petrom (SNP), care au urcat cu 7,7% peste referinta, la nivelul de 0,181 lei/ actiune, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au avansat cu 5,2% peste referinta, la pretul de 0,032 lei/actiune.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat de asemenea aprecieri considerabile, de 6% si respecitv 1,3%.
Indicele de profil BET-NG a urcat astfel la nivelul de 400 de puncte, cu 5,3% peste referinta.
"Dupa sedinta de azi avem confirmarea ca perceptia investitorilor s-a schimbat. In continuare imi pastrez estimarea si sunt de parere ca anul acesta inchidem pozitiv, cu o apreciere de cel putin 20% fata de inceputul anului", a incheiat Molnar.
Titlurile Broker Cluj (BRK) au marcat cea mai mare scadere din piata, de aproape 15%, dupa sanctiunile impuse staff-ului companiei de brokeraj de catre CNVM prin excluderea acestora pentru o perioada de pe Bursa.
Valoarea tranzactiilor s-a situat ieri la putin peste 28 mil. lei (6,6 mil. euro), volumul de tranzactionare ridicandu-se la aproape 60 de milioane de titluri.
Pe plan extern evolutiile au fost ceva mai temperate, principalii indici europeni consemnand avansuri de pana la 1%, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de indicele britanic FTSE 100, care urca spre inchidere cu 1,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO