Burse - Fonduri mutuale

Monica Cadogan, fondatoare şi fost CEO al Vivre: Societatea, deşi este într-o situaţie delicată după o pierdere, a fost parţial recapitalizată, face eforturi în acest sens şi am încredere că îşi va adresa toate obligaţiile scadente faţă de investitori. Nu există o problemă financiară, de blocaj, există o situaţie delicată cu capitalurile negative

Monica Cadogan, fondatoare şi fost CEO al Vivre:...

Autor: Tibi Oprea

04.05.2022, 17:32 3897

Pe fondul scăderii abrupte a preţului obligaţiunilor Vivre Deco, determinat de îngrijorările investitorilor cu privire la pierderile de 85 mil. lei pentru 2021 şi lipsa de opinie din partea auditorului, ZF a discutat cu Monica Cadogan, fondatoare şi cea care a ocupat funcţia de CEO până în august 2021, adică cea care a participat din poziţia executivă la listarea bondurilor de 7 mil. euro ale companiei, cât şi cele de 3 milioane de euro din 2020.

Monica Cadogan a condus operaţiunile Vivre până în august 2021, când a demisionat. În locul ei, a fost numit Calin Fusu, acţionar majoritar al Neogen, compania care are deţinerea majoritară la Vivre.

Mai jos, declaraţia integrală a Monicăi Cadogan:

„Nu am nicio poziţie executivă şi nicio activitate la Vivre, am fost şi eu destul de departe de informaţii până când ele au devenit publice, aşa că nu pot să reprezint sub nicio formă poziţia companiei. Sunt disponibilă, dar nu vrea să fac comentarii (cu privire la dinamica obligaţiunilor Vivre – n.red.) pentru că nu sunt deţinătoare de titluri, dar foarte mulţi dintre cunoscuţii, prietenii şi colaboratorii mei sunt implicaţi direct sau indirect. Înţeleg tensiunile şi sunt cumva îngrijorată pentru suntem în familie prezenţi în acţionariat, dar sunt convinsă că în afară de titulatura destul de brutală pe care am văzut-o, este o situaţie care se va îmbunătăţi.

Miza noastră este că după începutul acesta foarte complicat de an, ultimele şase luni au fost în general grele pentru tot e-commerce-ul, la Vivre poate şi mai mult cu tranziţia şi cu schimbarea de strategie, se vor vedea şi rezultatele eforturilor depuse. Sunt puţin şocată de cuvintele insolvenţă sau faliment, eu nu am nicio astfel de informaţie, că Vivre ar fi în imposibilitate de plăţi, că ar fi blocată. A raportat o pierdere foarte mare şi sunt luate nişte decizii de a schimba unele costuri sau politici contabile.”

În iunie 2021, Vivre, prin memorandumul TradeVille, estima un profit net de 20 mil. lei pentru 2021 şi afaceri de 370 mil. lei. În aprilie 2020, prin BT CP, Vivre estima pentru 2021 circa 13 mil. lei profit net şi 323 mil. lei afaceri. Zilele trecute Vivre a anunţat pierderi de 85 mil. lei şi afaceri de 244 mil. lei. Cum se ajunge la o ratare de 100 mil. lei a rezultatului rezultatul net?

„Nu am informaţii de zi cu zi, dar eu ştiu că societatea, desi este într-o situaţie delicată după o pierdere, a fost parţial recapitalizată, face eforturi în acest sens şi am încredere că îşi va adresa toate obligaţiile scadente faţă de investitori şi, mai ales, faţă de partenerii comerciali, faţă de angajaţi. Nu există o problemă financiară, de blocaj, există o situaţie delicată cu capitalurile negative. Credeam că default înseamnă să nu îţi plăteşti obligaţiile scadente. Nu cred că este cazul, dar nici nu vreau să minimalizez situaţia serioasă a ceea ce s-a raportat.

Noi avem aproape 44% din acţionariat. Nu am participat la majorarea de capital de la începutul anului, dar suntem supportive cu totul şi foarte interesaţi ca Vivre să depăşească momentul şi să-şi reia buna reputaţie şi valoare de care a dat până acum dovadă.

Nu am participat la aceste rezultate, poate că nu înţeleg toate deciziile din spate, dar motivul pentru care discut despre asta este că nu este o situaţie în care a dispărut toată lumea sau se ascunde ceva. Nu s-au evaporat sume, sunt nişte decizii de business, nişte costuri, ele pot fi verificate, auditorul s-a pronunţat pentru că se îngrijorează de problema capitalurilor, dar nu de altceva. Nu m-am consultat cu reprezentanţii managementului, dar ce pot spune este faptul că eu cred că situaţia se va redresa. Nu am comentarii cu privire la ce s-a întâmplat în ultimele 7-8 luni, probabil că reprezentanţii companiei vor formula la un moment dat o poziţie.”

ZF a încercat să ia legătura şi cu Călin Fusu, CEO şi acţionar majoritar al retailerului online de mobile şi decoraţiuni, dar până la ora redactării acestei ştiri, acesta nu a răspuns.

Aflaţi mai multe detalii despre situaţia Vivre Deco aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO