Raiffeisen Bank, cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat miercuri că agenţia Moody’s a reconfirmat ratingul bănciiaferent depozitelor pe termen lung şi datoriilor senior preferenţiale la Baa1, precum şi ratingul Băncii aferent datoriilor senior nepreferenţiale la Baa2.
Totodată, Moody’s a modificat perspectiva Băncii de la stabilă la negativă în ceea ce priveşte ratingul acordat depozitelor pe termen lung şi datoriilor senior preferenţiale, ca urmare a revizuirii perspectivei ratingului suveran al României.
Confirmarea ratingurilor reflectă, în opinia agenţiei, profitabilitatea solidă a băncii, precum şi poziţia sa confortabilă de capital şi lichiditate.
Raiffeisen Bank România a raportat pentru anul 2024 un profit net în valoare de 1,67 mld. lei, în uşoară scădere faţă de câştigul raportat pentru anul 2023, de 1,72 mld. lei. Creşterea veniturilor şi menţinerea unui profil de risc favorabil rămân puncte forte ale activităţii Raiffeisen Bank, care continuă să investească în dezvoltarea şi îmbunătăţirea produselor şi serviciilor din România.
Raiffeisen Bank România a majorat creditarea totală cu 9% în anul 2024 faţă de 2023, înregistrând un salt de 10% al finanţărilor corporate, în timp ce creditele pentru persoane fizice au crescut cu 6%, în special pe segmentul împrumuturilor de nevoi personale.
Banca românească cu capital austriac nu menţionează noul sold al creditelor totale de la final de 2024, dar având în vedere creşterea de 9% şi volumul creditelor raportat anterior pentru finalul anului 2023, de 41,3 mld. lei, reiese că anul trecut soldul finanţărilor acordate de bancă a ajuns la circa 45 mld. lei.
Pe segmente, creditele pentru persoanele fizice au crescut cu 6%, impulsionate de o cerere crescută pentru creditele de nevoi personale, care au avansat cu 9%. Pe de altă parte, soldul creditelor acordate de Raiffeisen companiilor a avut o creştere de 10%, stimulată atât de cererea din acest segment, cât şi de implicarea băncii în programele guvernamentale IMM Invest şi Invest EU şi continuarea parteneriatelor cu investitori instituţionali (BEI, FEI, BERD).